A Szegedi Törvényszék visszautasítja Szabó Bálint kijelentéseit

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Törvényszék szerint jogszerű volt az elfogatóparancs kiadása Szabó Bálinttal szemben.

Mint arról beszámoltunk, Szabó Bálint azzal vádolja a Szegedi Törvényszéket és annak több bíráját, hogy üzletszerűen, hivatali helyzetükkel visszaélve bűncselekményt követtek el. A Szegedi Törvényszék közleményben reagált az önkormányzati képviselő kijelentéseire.

Megemlítik, hogy a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon Szabó Bálinttal szemben két ügy van folyamatban, amelyek közül az egyik 2018. június 18-án, míg a másik 2020. június 9-én indult.

Az ügyekben kitűzött tárgyalásokon a vádlott több alkalommal sem jelent meg a szabályszerű idézés ellenére, magát a távolmaradás törvényes következményei alól előzetesen nem mentette ki, és utólag sem igazolta távolmaradását.

A bíróság ezért idén szeptember 28-án a két külön ügyben tartandó tárgyalásra a vádlottat – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – rendőri elővezetéssel idézte be – fogalmaz a közlemény.

Megemlítik, hogy Szabó ezt követően a tárgyalásokon megjelent, azonban az érdemi tárgyalás megkezdése előtt az eljáró bíró engedélye nélkül, és figyelmeztetése ellenére a tárgyalásokról – és egyúttal a bíróság épületéből – is távozott.

Kitérnek arra, hogy az elfogatóparancs kibocsátása – a fokozatosság elvét betartva – jogszerű volt annak érdekében, hogy a vádlott tárgyaláson való jelenléte biztosított legyen.

Szót ejtenek arról is, hogy az elfogultság miatt a Szegedi Törvényszék tanácsa 2019. február 22-én kelt határozatában a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság büntető ügyszakban eljáró bíráinak kizárását megtagadta. Hozzáteszik, hogy ezen döntés meghozatalának időpontjában a tanács egyetlen tagja sem jelentett elfogultságot.

A kommüniké szerint valótlan állítás, hogy „Nóvé Ágnes korábban már saját magát is elfogultnak érezte Szabó-ügyben”. A Törvényszék álláspontja szerint – mint az a Pesti Srácokon megjelent cikkhez csatolt dokumentumból is látszik – az elfogultsági nyilatkozat megtételére egy évvel később, 2020-ban került sor.

„Figyelemmel arra, hogy a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság büntető ügyszakos bíráinak kizárását a Szegedi Törvényszék megtagadta, a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság bírája jogszerűen járt el, így az ügyben elnöki intézkedést igénylő jogsértés nem történt” – olvasható a közleményben.

A Szegedi Törvényszék visszautasít minden, az intézmény bíráit bűncselekmény elkövetésével vádoló kijelentést.

Kiemelt kép: birosag.hu

Előző sztori

A tesztek és a megbetegedések száma is emelkedik

Következő sztori

Korán játszik kupameccset a Szeged-Csanád GA

Legutóbbi hasonló cikkek