A sünökre is vigyáznak a vásárhelyi állatvédők

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lassan beköszönt a hideg idő és fontos, hogy odafigyeljünk a sünikre, főleg a kölyök tüskésekre.

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete idén nyáron is nagyon sok sünit mentett meg, nevelt fel és juttatott vissza a természetbe. Ám az ősz beköszöntével, a hideg idő beálltával veszélybe kerülhetnek a később született sünik.

Balogh Ernő az egyesület elnöke elmondta, ha 10 fok alá csökken huzamos ideig az átlaghőmérséklet és a süni még nem érte el az 500-600 grammot, életveszélybe kerülhet. Nincs ugyanis elég zsírrétege, tartaléka, hogy a hideget túlélje. Ilyenkor át kell teleltetni.

Erre bárki képes, például a kertben egy kis elkerített rész kialakításával. Ezt jó vastagon béleljük ki szalmával és fedjük le a tetejét, hogy ne ázzon be. Természetesen rendszeresen etetni és itatni kell a süniket. Nagyon szeretik a jó minőségű nedves macskaeledelt, és a száraz tápot is, de kedvenc eledelük a kukac. Tavaszra a kis tüskések nagyra nőnek, így amint beköszönt a jó idő, már mehetnek is vissza a természetbe.

Balogh Ernő hozzátette idén már az új “sünispotályban” teleltetnek, amelyet nemrég épített fel a szervezet a Dr. Jane Goodall Intézet segítségével. A hivatalos átadó október 28-án lesz. Az ispotály pontos nevét is ekkor leplezik le az állatvédők.

Kiemelte, ha bárki kis sünit lát, ne hagyja magára, segítsen neki, hiszen az élete múlhat rajta. Az egyesületnek a Facebook-oldalon keresztül, vagy e-mailben, az elnok@hmvhelyiallatvedok.eu címen tudnak jelezni az állatbarátok. Ameddig nem jeleznek vissza, mindenképp helyezzük a sünit biztonságba egy dobozba. Sokan nem tudják, de a keleti sün védett állat és 2014-ben az Év Emlősének is választották Magyarországon.

Előző sztori

Nem lett olcsóbbak a vásárhelyi lakások

Következő sztori

71 migráns próbálkozott legutóbb egy nap alatt megyénkben