Egészség

A férfiak jobban, a nők tovább szenvednek a koronavírustól

A férfiak jobban, a nők tovább szenvednek a koronavírustól

2020. október 21., szerda
A férfiak jobban, a nők tovább szenvednek a koronavírustól

A londoni King’s College tudósai legfrissebb kutatásukban felfedték, hogy kiknél valószínűbb a Covid–19 hosszabb lefolyása. Megállapításaik azt mutatják, hogy a nők nagyobb eséllyel küzdenek „hosszú COVID-dal”, mint a férfiak – írta aMirror.

A tanulmányon dolgozó Claire Steves a BBC-nek nyilatkozva elmondta: a korai adatok alapján látható, hogy a férfiak esetében sokkal nagyobb a kockázat a súlyos tünetekre, sajnos náluk az elhunytak aránya is nagyobb. A nőknél, úgy tűnik, hogy a hosszú lefolyású koronavírus előfordulásának az esélye nagyobb.

A hosszú COVID kockázatát egyéb tényezők is befolyásolják, például ha valaki 50 év feletti, túlsúlyos vagy asztmás, akkor nagyobb eséllyel számíthat elhúzódó tünetekre. Mindemellett azok is nagyobb veszélyben érezhetik magukat, akik nem úszták meg a betegséget néhány köhintéssel.

„Kulcsfontosságú tényezőnek bizonyult, ha valakinek több mint ötféle tünete volt az első héten” – emelte ki Claire Steves.

A kutatók az eredményeket a Covid Symptom Study-alkalmazásból nyerték ki, amelyet jelenleg több mint 4,3 millió brit használ.

Tim Spector, az applikáció vezető elemzője kiemelte, a több mint négymillió felhasználó klinikai adatainak vizsgálatával egyedülálló betekintést nyertek a hosszú távú problémákra, amelyeket azok a koronavírus-fertőzöttek tapasztaltak, akik nem mentek kórházba.

Az adatok azt mutatják, hogy tíz betegből legalább egynek továbbra is havonta vannak problémái, és ötvenből körülbelül egy fertőzöttnek mutatkoznak panaszai még három hónap után is. Ezek a betegek sokféle tünetet tapasztalnak, amelyek akár 20 különböző problémát is magukban foglalhatnak.

Míg a világon több férfi fertőződik meg koronavírussal, Magyarországon a fertőzöttek aránya az idősebb korosztályok bevonódásával inkább a nők irányába kezd eltolódni. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi online tájékoztatóján elmondta, amellett, hogy a fertőzöttek átlagéletkora 44,4 évre emelkedett, a megbetegedési arányt tekintve a hazai demográfiai viszonyok miatt a nők 52 százalékban érintettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.