Illegális bevándorlás

93 migráns próbálkozott hiába egy nap alatt Csongrád-Csanádban

93 migráns próbálkozott hiába egy nap alatt Csongrád-Csanádban

2020. október 24., szombat
93 migráns próbálkozott hiába egy nap alatt Csongrád-Csanádban

A járőrök október 23-án 0 óra és 24 óra között kilenc esetben összesen 49 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Röszke, Szatymaz, Tiszasziget, valamint Ásotthalom közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok szír, illetve palesztin állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai október 23-án 1 óra 30 perckor Ásotthalom külterületén, egy belga honosságú kisteherautó rakterében 37 határsértőt találtak megbújva. A csoport tagjai szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, valamint személyazonosságukat hitelt érdemlően igazolni nem tudták. A rendőrök az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járművezetővel szemben embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárás indult. Kihallgatását követően a nyomozók őrizetbe vették a férfit, és az illetékes ügyészségen előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának információi alapján a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a délelőtti órákban végzett terepkutatás során egy 25 méter hosszú alagutat fedeztek fel Ásotthalom külterületén. Az átjáró átvezet az ideiglenes biztonsági határzár alatt, a magyar oldalon lévő kijárata egy használaton kívüli tanya udvarán található. A szemlét követően a hatóságok helyreállítják a helyszínt az eredeti állapotnak megfelelően.

Ugyanebben az időszakban a határ mentén szolgálatot teljesítő állomány hét migránst akadályozott meg abban, hogy jogellenesen Magyarország területére lépjen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.