/

23 minisztere lesz a hamarosan megalakuló új szerb kormánynak

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Huszonegy minisztériuma lesz az új szerb kormánynak, a tárcák nagy többségét pedig a Szerb Haladó Párt (SNS) egy-egy politikusa fogja vezetni - jelentette be vasárnap Belgrádban a kormányalakítással megbízott Ana Brnabic, aki 2017 óta vezeti a belgrádi kormányt.

A június 21-ei parlamenti választást elsöprő többséggel nyerte meg a Szerb Haladó Párt, a 250 fős törvényhozásban így 188 képviselője lett, ami 21-gyel több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges.

A második helyen 31 mandátummal a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett, amelynek vezetője, Ivica Dacic a külügyminiszteri széket cserélte le a házelnöki posztra.

A szerb politikai tömörülések közül még az Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó által vezetett Győzelem Szerbiának elnevezésű lista került be a parlamentbe 11 képviselővel. Mind az SPS-nek, mind a Győzelem Szerbiának listának egy-egy minisztere lesz az új kormányban.

A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kilenc képviselővel rendelkezik a következő időszakban, emellett az albán kisebbségnek 3, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig 3, illetve 4 politikusa ülhetett be a parlamenti padsorokba. A nemzeti kisebbségek államtitkári szinten vesznek részt az új szerb kormány munkájában.

A szerb kormánynak három új minisztériuma lesz, tárcát kap a falu- és vidékfejlesztés, az emberi és kisebbségi jogok, valamint a család- és demográfia ügye.

A kormányban 23 miniszter kap helyet, közülük 11 nő, és a politikusok fele eddig nem vállalt szerepet a végrehajtó hatalomban.

A korábbi bejelentések szerint az államfőválasztással egy időben, 2022 tavaszán előrehozott parlamenti választást is tartanak.

Ana Brnabic szerdán ismerteti kormányprogramját a parlamentben, és a képviselők várhatóan még aznap megszavazzák Szerbia új kormányát.

(MTI)

Előző sztori

Az EU-ban Magyarországon a legolcsóbb a rezsi

Következő sztori

Továbbra is terjed a járvány, egyre több a beteg