Közélet

1956-os megemlékezés

1956-os megemlékezés

2020. október 26., hétfő
1956-os megemlékezés

A megemlékezés a forradalom és szabadságharc idején működő „Széchenyi Rádió Szeged” tiszteletére állított emléktáblánál kezdődött.

Dr. Péter Szilveszter, a rendezvény egyik szervezője beszédében kitért a szegedi eseményekre:

Dicsőségesnek indult, a nemzet egysége egy pillanat alatt összekovácsolódott. De a forradalom kiszélesítése ügyében hírközlő közegre is szükség volt. Ezt a szerepet töltötte be az akkor frissen megalakult Széchenyi Rádió Szeged. A rádió hatalmas tettvággyal, energiával dolgozott. Éjjel-nappal sugározták műsorukat. Óránként mondtak híreket, tájékoztatták az embereket a szabadságharc állásáról. Ezen verbális és lelki segítség sokat jelentett az emberek forradalmi lendületének fenntartásában.

A rádió kéthetes működésének a Szegedre bevonuló szovjet hadsereg vetett véget. A rádióadót szétverték, az ott dolgozó négy munkatárs mentette életét. A rendezvényen rész vett vitéz Pálházi Ernő, a rádió alapító tagja is. A ma 91 éves Ernő bácsi az egyetlen élő mementója a rádiós hősöknek. Molnár Tibor, Brandeburg Beatrix és Oláh József - az egykori munkatársak - sajnos már nincsenek köztünk.

A rendezvény első fele koszorúzással és gyertyagyújtással zárult. Koszorút helyezett el vitéz Pálházi Ernő, dr. Péter Szilveszter és Varga József, az ünnepség szervezői, valamint Haág Zalán, a KDNP szegedi szervezetének elnöke.

Ezt követően az ünneplők átvonultak a Takaréktár utcai sortűzben elhunyt Schvarcz Lajos emléktáblájához. A zászlót tartó 17 éves tüntetőt egy katonák által kilőtt, gellert kapott golyó ölte meg 1956. október 26-án.  

A Takaréktár utcai emléktáblánál Haág Zalán mondott beszédet, valamint Erdélyi Endre osztotta meg emlékeit, aki középiskolás diákként élte át az eseményeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.