1956-os megemlékezés

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek az '56-os eseményekre hétfő délután Szegeden.

A megemlékezés a forradalom és szabadságharc idején működő „Széchenyi Rádió Szeged” tiszteletére állított emléktáblánál kezdődött.

Dr. Péter Szilveszter, a rendezvény egyik szervezője beszédében kitért a szegedi eseményekre:

Dicsőségesnek indult, a nemzet egysége egy pillanat alatt összekovácsolódott. De a forradalom kiszélesítése ügyében hírközlő közegre is szükség volt. Ezt a szerepet töltötte be az akkor frissen megalakult Széchenyi Rádió Szeged. A rádió hatalmas tettvággyal, energiával dolgozott. Éjjel-nappal sugározták műsorukat. Óránként mondtak híreket, tájékoztatták az embereket a szabadságharc állásáról. Ezen verbális és lelki segítség sokat jelentett az emberek forradalmi lendületének fenntartásában.

A rádió kéthetes működésének a Szegedre bevonuló szovjet hadsereg vetett véget. A rádióadót szétverték, az ott dolgozó négy munkatárs mentette életét. A rendezvényen rész vett vitéz Pálházi Ernő, a rádió alapító tagja is. A ma 91 éves Ernő bácsi az egyetlen élő mementója a rádiós hősöknek. Molnár Tibor, Brandeburg Beatrix és Oláh József – az egykori munkatársak – sajnos már nincsenek köztünk.

A rendezvény első fele koszorúzással és gyertyagyújtással zárult. Koszorút helyezett el vitéz Pálházi Ernő, dr. Péter Szilveszter és Varga József, az ünnepség szervezői, valamint Haág Zalán, a KDNP szegedi szervezetének elnöke.

Ezt követően az ünneplők átvonultak a Takaréktár utcai sortűzben elhunyt Schvarcz Lajos emléktáblájához. A zászlót tartó 17 éves tüntetőt egy katonák által kilőtt, gellert kapott golyó ölte meg 1956. október 26-án.  

A Takaréktár utcai emléktáblánál Haág Zalán mondott beszédet, valamint Erdélyi Endre osztotta meg emlékeit, aki középiskolás diákként élte át az eseményeket.

Előző sztori

Bajnokhoz méltóan kezdett a szegedi bajnokcsapat

Következő sztori

Akár húszmilliót is kaphat egy üres praxist betöltő orvos