Közélet

1956 október, káosztól tisztulásig: az ávéhások meglépnek, a Néptanács működik

1956 október, káosztól tisztulásig: az ávéhások meglépnek, a Néptanács működik

2020. október 29., csütörtök
1956 október, káosztól tisztulásig: az ávéhások meglépnek, a Néptanács működik

Október 23-a éjszakája: teljes eufória. 24-e, majd 25-e: gyűlések, felvonulások, egyvégtében örömáradat. Aztán a bolsevik hatalom kezdetben nagyon beijedt emberei hirtelen „visszabátorodnak”: a lehetőségeit kereső Forradalmi Bizottsággal szemben katonai közigazgatást vezetnek be. Persze, hogy párt- és ÁVH-irányítással! Az utcákon fegyveresek járőröznek, lövészekkel teli gépkocsik cikáznak. Szeged egy megszállott város képét mutatja.

A 26-ai tüntetés leverése, a gyilkos sorttűz aztán felnyitja a többség szemét. És a forradalmi erők fokozatosan átveszik az irányítást. Nem megy gyorsan, sőt: sajátos szegedi módon három napig kettős hatalom érvényesül. Közben a kommunista vezetők egymás torkának esnek, a katonák iránti megvetés növekszik, a városparancsnok tekintélye zuhan, s ekkor megalakul az Ideiglenes Városi Munkástanács. Csakhogy jön a hétvége! És a figyelemhiányt kihasználva a környékbeli településeken az ottani alárendelt katonai alakulatok kegyetlen büntetőakciókat szerveznek: Felsőtanyától Kistelekig, Ásotthalomtól Dorozsmáig végigvernek mindenkit, akiről csak sejtik, hogy a forradalom híve. De ekkor, 28-án történik valami, ami fordulatot hoz. A katonai igazgatás elveszíti erős bástyáját: az ÁVH pribékjei ugyanis mindannyian elhagyják el szolgálati helyüket. Ám mielőtt eltávoznának körleteikből, gondosan fölveszik háromhavi zsoldjukat. Az utolsó fillérig! Micsoda nemes búcsú…

Másnap aztán, 29-én – épp ma hatvannégy éve – az ideiglenes munkástanács átalakul: megszületik Szeged Város Néptanácsa, és azonnal átveszi a hatalmat a katonai közigazgatástól. A forradalom kezdi meglelni önmagát, hiteles arcát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.