Közélet

Sztrájkot hirdetett a közalkalmazottak szakszervezete

Sztrájkot hirdetett a közalkalmazottak szakszervezete

2020. szeptember 2., szerda
Sztrájkot hirdetett a közalkalmazottak szakszervezete

A Belügyminisztérium épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón Boros Péterné, az (MKKSZ) elnöke hangsúlyozta: minderre azt követően kerül sor, hogy a belügyminiszter nem volt hajlandó érdemi párbeszédre aszakszervezettel és közölte, hogy egyik követelésüket sem tartja tárgyalási alapnak

Fő követelésük az önkormányzatok költségvetési finanszírozásának rendezése, illetve azon kiadások megtérítése, amit az önkormányzatok a járvány elleni védekezésre fordítottak a kormány rendeletei alapján - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető elmondta: az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették az önkormányzatok gazdálkodását. Ezzelpedig veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkáját, megélhetését, jövőjét - húzta alá. Ugyanis az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonások miatt elbocsátásokra lehet számítani - vélekedett.

Hangsúlyozta, hogy a szakszervezet az sztrájkot megelőzően minden, az egyeztetésre vonatkozó jogszabályt betartottak, ám Pintér Sándor belügyminiszter elzárkózott az érdemi párbeszédtől.

Mindennek nyomán - folytatta - az MKKSZ által meghirdetett sztrájkban az 5358 önkormányzati köztisztviselő vesz részt, ami a 30 573-as létszám 17,5 százaléka.

A helyi hivatalok szabadon döntenek arról, hogy hány napig, illetve hány órában szüntetik be a munkát - ismertette.

Követeléseik között szerepel még a 13 éve változatlan 38 650 forintos illetményalap 60 ezer forintra emelése. Ugyanis ez az összeg a minimálbért sem fedezi, vagyis ma az önkormányzatoknak kell kiegészíteniük az állami forrást.

Ugyancsak követelik a diplomás bérminimum bevezetését az önkormányzati dolgozók esetében - sorolta Boros Péterné.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.