Sztrájkot hirdetett a közalkalmazottak szakszervezete

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdától háromnapos önkormányzati sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) - jelentette be az érdekképviselet elnöke szerdán Budapesten.

A Belügyminisztérium épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón Boros Péterné, az (MKKSZ) elnöke hangsúlyozta: minderre azt követően kerül sor, hogy a belügyminiszter nem volt hajlandó érdemi párbeszédre a  szakszervezettel és közölte, hogy egyik követelésüket sem tartja tárgyalási alapnak

Fő követelésük az önkormányzatok költségvetési finanszírozásának rendezése, illetve azon kiadások megtérítése, amit az önkormányzatok a járvány elleni védekezésre fordítottak a kormány rendeletei alapján – tette hozzá.

A szakszervezeti vezető elmondta: az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették az önkormányzatok gazdálkodását. Ezzel  pedig veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkáját, megélhetését, jövőjét – húzta alá. Ugyanis az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonások miatt elbocsátásokra lehet számítani – vélekedett.

Hangsúlyozta, hogy a szakszervezet az sztrájkot megelőzően minden, az egyeztetésre vonatkozó jogszabályt betartottak, ám Pintér Sándor belügyminiszter elzárkózott az érdemi párbeszédtől.

Mindennek nyomán – folytatta – az MKKSZ által meghirdetett sztrájkban az 5358 önkormányzati köztisztviselő vesz részt, ami a 30 573-as létszám 17,5 százaléka.

A helyi hivatalok szabadon döntenek arról, hogy hány napig, illetve hány órában szüntetik be a munkát – ismertette.

Követeléseik között szerepel még a 13 éve változatlan 38 650 forintos illetményalap 60 ezer forintra emelése. Ugyanis ez az összeg a minimálbért sem fedezi, vagyis ma az önkormányzatoknak kell kiegészíteniük az állami forrást.

Ugyancsak követelik a diplomás bérminimum bevezetését az önkormányzati dolgozók esetében – sorolta Boros Péterné.

(MTI)

Előző sztori

A legtöbb helyen gond nélkül indult a tanév Szegeden

Következő sztori

A tízezredik önkéntes tartalékos katona is aláírta szerződését