Rizikós hazárdjáték volt megtartani a szegedi légi show-t!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahogy azt a szakemberek korábban megjósolták, a koronavírus-járvány második hulláma egyre erősebb, nem könnyű megbirkózni a kihívásaival: napról napra riasztóbbak a számok. Jelenleg az egyetlen hatásos védekezés a vírus ellen az, ha az emberek minél kevesebbszer találkoznak egymással, és minden nyilvános helyen hordják a maszkot, így a legkisebb az esélye annak, hogy gócpontok alakuljanak ki. Sokan emiatt nem tartották igazán jó ötletnek a hétvégi légi parádét, ahol ezrek zsúfolódtak össze.

Érthető az önkormányzat törekvése, hogy egy bezárt tavasz, döcögős nyár után végre egy szórakoztató tömegrendezvényt hozzon össze a szegedieknek. Mert ha boldogok a szegediek, akkor boldog a városvezetés is, és boldog lesz legközelebb is, amikor a hálás szegediek újból szavaznak majd. Az a kérdés, hogy biztosan szükség volt-e erre a légi parádéra, és ha igen, akkor azt biztosan így kellett-e megrendezni?

Minden szabály annyit ér, amennyit be lehet tartatni belőle

Ezrek zsúfolódtak össze a szegedi légi parádén szombaton. Nem volt ez kockázatmentes “cirkusz”, tisztában lehettek ezzel a szervezők is, akik a járványügyi szabályok betartására kérték az embereket. Úgy tűnik, ennél többre viszont nem igen futotta tőlük, semmiféle retorziója nem volt ugyanis annak, ha például valaki maszk nélkül ült le 10 centire a másiktól. Azt már előre jelezték is, hogy a maszk viselése nem kötelező, csak ajánlott.

Aki maga is kint volt, vagy látta a nagyszerű fotógalériánkat, az tudhatja, hogy:

  • a helyszínen képtelenség volt biztonságos távolságot tartani
  • a szervezők nem korlátozták a látogatók számát, és nem is figyelmeztették a jelenlévőket a távolságtartásra
  • a kézfertőtlenítő használatára felhívták a figyelmet, de nem a belépésnél és nem is volt kötelező a használata (értelmetlen is lett volna)
  • a rendezvényen csak elvétve viseltek maszkot a nézők

Hogy a parádén történt-e tömeges fertőzés, azt egyelőre nem tudjuk, de kizárni biztosan nem lehet! Elég hozzá ugyanis egyetlen, akár tünetmentes szuperfertőző. És ez a legfontosabb probléma a hétvégi látványossággal: csak a vakszerencsén múlik minden.

Felelőséggel tartozunk egymásért

Magyarországon az a cél, hogy a járvány ellenére fent lehessen tartani az ország és a gazdaság működőképességét, nyitva maradhassanak az iskolák, óvodák, hogy a szülők dolgozni és keresni tudjanak; ne álljon meg újra az élet. Ez azonban csak akkor tud sikerülni, ha figyelünk és vigyázunk egymásra. Itt Szegeden is. A hétvégén ez lehetetlen volt – ilyen szervezés mellett.

Előző sztori

Sorozatbetörőket fogtak Kisteleken

Következő sztori

Négyen is elkapták a koronavírust a szegedi mikrobiológiai központban

Legutóbbi hasonló cikkek