/

Megtervezték az első koronavírus-biztos autót

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemsokára kiszorulnak az autók az utakról, és a helyüket a megosztott mobilitási eszközök veszik át. A járvány időszakában a Coventry Egyetem egyik professzora koronavírus-biztos autót tervezett - írja a hirado.hu.

Ha visszaemlékezünk, a szakértők már korábban is arra hívták fel a figyelmet, hogy nemsokára kiszorulnak az autók az utakról, és a helyüket a megosztott mobilitási eszközök veszik át. A Coventry Egyetem szerint ez a folyamat még a világjárvány időszakában sem állt le.

Paul Herriotts professzor teljesen átgondolta a közösségi mobilitási elveket 2020 fényében – olvasható a Topgear oldalán.  Herriotts is úgy véli, hogy a jövő közlekedése átalakulóban van, és egyre inkább a közösségi közlekedés irányába tolódik.

Már vannak rollerek és biciklik a közösség számára, és miért ne lehetne akkor autó is? – teszi fel a kérdést. A koronavírus-járvány fényében a professzor tervezett egy vírusbiztos autót.

A tervek szerint a könnyebb tisztíthatóság érdekében az üléseken nem lesz majd varrás, a kapaszkodók pedig rézből készülnek – aminek vírusellenes tulajdonságai vannak –, hogy minél biztonságosabb legyen – részletezte.

A külső kijelzőn látható majd, hogy a jármű tisztasága milyen állapotú. Ha megfelelő, zöld színnel világít egy kijelző, és az ajtók érintésmentesen kinyílnak, ahogy közel lépünk hozzá.

Az utasteret UV-fénykezeléssel tartják majd tisztán, és az autók tisztításához mikrorobotokat vesznek majd igénybe.

Most azon a ponton vagyunk, ahol a mikrorobotok kifejezés a kényelem, nem pedig a félelem keltésére szolgál ” – emelte ki.

(Fotó: topgear.com)

Előző sztori

Kormányzati támogatást kap Szeged és térsége

Következő sztori

Bolsevik trükkökkel őrizheti meg hatalmát az MSZP elnöke?

Legutóbbi hasonló cikkek