Kiderült, hogy mikor kötelező a koronavírusteszt elvégzése

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján a koronavírusos betegek kezeléséről szóló új eljárásrend. A dokumentum részletesen szabályozza, milyen esetekben kell PCR-tesztet végezni, a jellegzetes tünetek fennállása ugyanis ehhez önmagában nem elegendő. A kontaktszemélyek járványügyi megfigyelése az új szabályok szerint tíz napig tart - írja a Magyar Nemzet.

Új eljárásrendet alakított ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírusos betegek kezelése kapcsán. A Müller Cecília tiszti főorvos és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett dokumentum szerint a PCR-vizsgálat végzése mostantól akkor kötelező, ha – hirtelen kezdődően – fennállnak koronavírus fertőzésre jellemző tünetek, így a köhögés, a 38 fok feletti testhőmérséklet, a nehézlégzés, esetleg a szaglásvesztés, az ízérzés hiánya, zavara vagy radiológiai eltérés tapasztalható, illetőleg az orvos COVID–19 fertőzést gyanít, mindemellett az alábbi feltételek közül is legalább egy teljesül:

  • a beteg a tünetek megjelenése előtti két hétben olyan országban, területen járt, ahonnan összefüggő eseteket, vagy közösségi terjedést jelentettek,
  • vagy a tünetek előtti 14 napban a beteg szoros kapcsolatban volt valószínűsített, vagy megerősített koronavírus fertőzöttel,
  • vagy járó- vagy fekvőbeteg szakellátásra szorul bármi ok miatt,
  • vagy közvetlen betegellátásban részt vevő egészségügyi dolgozóról van szó,
  • vagy olyan bentlakásos intézmény lakója, dolgozója az illető, ahol kockázati csoportba tartozó személyeket gondoznak.

A követendő járványügyi szabályok szerint ha a kezelőorvosban erős a gyanú, hogy a beteg tüneteit koronavírus okozza, de az első légúti PCR-vizsgálat negatív eredménnyel zárul – különösképp, ha felső légúti mintavétel történt –, akkor ismételt vizsgálati minta küldhető 48 óra különbséggel, akár többször is. Hatósági intézkedés csak akkor szükséges, ha pozitív PCR-teszt igazolja a fertőzést.

A friss eljárásrend szerint továbbra is indokolt, hogy a légúti panaszokkal küzdő személyek ne személyesen jelentkezzenek az orvosnál, hanem először telefonon vegyék fel a kapcsolatot a betegellátóval. A vizsgálat során hatéves kor fölött kell kötelezően maszkot viselni.

A fertőzött személy kontaktjának számít minden olyan személy, aki jelenleg nem mutat tüneteket, de kapcsolatban volt vagy lehetett egy COVID–19-es beteggel. Közülük, a kontaktkutatás során azokat kell felderíteni, akik a tünetek fennállása idején és az azt megelőző két napban kapcsolatba kerültek a valószínűsített vagy megerősített koronavírusos beteggel.

A betegeket három csoportba sorolja a dokumentum:

  • gyanús eset az, akinél fennállnak a tipikus tünetek vagy az orvosa úgy ítéli meg, hogy fertőzésgyanús,
  • valószínűsített eset az, aki a fenti kritériumokon kívül az előző két hétben szoros kapcsolatban volt fertőzöttel, vagy olyan bentlakásos intézmény lakója, dolgozója, ahol járvány zajlik, illetve az, akinél a fertőzésre jellemző radiológiai eltérés kimutatható,
  • megerősített eset pedig az, akinél klinikai mintában kimutatták a vírust.

Az eljárásrend lehetővé teszi, hogy az otthonában elkülönített, enyhe tüneteket mutató beteg családi szoros kontaktjait ugyanabban az ingatlanban különítsék el, ha ennek feltételei biztosítottak.

A kontaktok esetében a járványügyi megfigyelés új időtartama tíz nap.

Kitérnek továbbá arra is, hogy a járványügyi megfigyelés, illetve zárlat leteltekor nem szükséges az intézkedés alá vont személynél laboratóriumi vizsgálatot végezni.

Előző sztori

Felborult egy kisteherautó Csongrád közelében

Következő sztori

Nem csökken a migránsáradat Csongrád-Csanádban