Egészség

Kiderült, hogy mikor kötelező a koronavírusteszt elvégzése

Kiderült, hogy mikor kötelező a koronavírusteszt elvégzése

2020. szeptember 22., kedd
Kiderült, hogy mikor kötelező a koronavírusteszt elvégzése

Új eljárásrendet alakított ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírusos betegek kezelése kapcsán. A Müller Cecília tiszti főorvos és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett dokumentum szerint a PCR-vizsgálat végzése mostantól akkor kötelező, ha – hirtelen kezdődően – fennállnak koronavírus fertőzésre jellemző tünetek, így a köhögés, a 38 fok feletti testhőmérséklet, a nehézlégzés, esetleg a szaglásvesztés, az ízérzés hiánya, zavara vagy radiológiai eltérés tapasztalható, illetőleg az orvos COVID–19 fertőzést gyanít, mindemellett az alábbi feltételek közül is legalább egy teljesül:

  • a beteg a tünetek megjelenése előtti két hétben olyan országban, területen járt, ahonnan összefüggő eseteket, vagy közösségi terjedést jelentettek,
  • vagy a tünetek előtti 14 napban a beteg szoros kapcsolatban volt valószínűsített, vagy megerősített koronavírus fertőzöttel,
  • vagy járó- vagy fekvőbeteg szakellátásra szorul bármi ok miatt,
  • vagy közvetlen betegellátásban részt vevő egészségügyi dolgozóról van szó,
  • vagy olyan bentlakásos intézmény lakója, dolgozója az illető, ahol kockázati csoportba tartozó személyeket gondoznak.

A követendő járványügyi szabályok szerint ha a kezelőorvosban erős a gyanú, hogy a beteg tüneteit koronavírus okozza, de az első légúti PCR-vizsgálat negatív eredménnyel zárul – különösképp, ha felső légúti mintavétel történt –, akkor ismételt vizsgálati minta küldhető 48 óra különbséggel, akár többször is. Hatósági intézkedés csak akkor szükséges, ha pozitív PCR-teszt igazolja a fertőzést.

A friss eljárásrend szerint továbbra is indokolt, hogy a légúti panaszokkal küzdő személyek ne személyesen jelentkezzenek az orvosnál, hanem először telefonon vegyék fel a kapcsolatot a betegellátóval. A vizsgálat során hatéves kor fölött kell kötelezően maszkot viselni.

A fertőzött személy kontaktjának számít minden olyan személy, aki jelenleg nem mutat tüneteket, de kapcsolatban volt vagy lehetett egy COVID–19-es beteggel. Közülük, a kontaktkutatás során azokat kell felderíteni, akik a tünetek fennállása idején és az azt megelőző két napban kapcsolatba kerültek a valószínűsített vagy megerősített koronavírusos beteggel.

A betegeket három csoportba sorolja a dokumentum:

  • gyanús eset az, akinél fennállnak a tipikus tünetek vagy az orvosa úgy ítéli meg, hogy fertőzésgyanús,
  • valószínűsített eset az, aki a fenti kritériumokon kívül az előző két hétben szoros kapcsolatban volt fertőzöttel, vagy olyan bentlakásos intézmény lakója, dolgozója, ahol járvány zajlik, illetve az, akinél a fertőzésre jellemző radiológiai eltérés kimutatható,
  • megerősített eset pedig az, akinél klinikai mintában kimutatták a vírust.

Az eljárásrend lehetővé teszi, hogy az otthonában elkülönített, enyhe tüneteket mutató beteg családi szoros kontaktjait ugyanabban az ingatlanban különítsék el, ha ennek feltételei biztosítottak.

A kontaktok esetében a járványügyi megfigyelés új időtartama tíz nap.

Kitérnek továbbá arra is, hogy a járványügyi megfigyelés, illetve zárlat leteltekor nem szükséges az intézkedés alá vont személynél laboratóriumi vizsgálatot végezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.