Kultúra

Kettős évfordulót ünnepel a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Szegeden

Kettős évfordulót ünnepel a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Szegeden

2020. szeptember 2., szerda
Kettős évfordulót ünnepel a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Szegeden

A fesztivál több programja kapcsolódik az évfordulókhoz. A mozizás hőskorát a kívül-belül megújult filmszínház épülének falaira vetített korabeli, helyi vonatkozású híradófelvételek idézik fel. Zsigmond Vilmos életének és munkásságának három sorsfordító pontját egy különleges VR-film, A fény mestere című alkotás mutatja be, emellett látható lesz kedvenc alkotása, A szarvasvadász, a róla szóló egész estés dokumentumfilm - Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal -, s egy Karoly Bardosh-sal 1976-ban Amerikában forgatott, díjnyertes rövidfilm, az Iron and Horse hazai bemutatójára is sor kerül.

A versenyprogramba három kategóriában - nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti film - összesen 32 filmet válogatott az előzsűri.

A nagyjátékfilm szekcióban a magyar operatőröket az Akik maradtak, a VALAN és a Magdolna képviseli, ők versenyeznek francia, norvég, orosz, német és dél-afrikai pályatársaikkal.

Az elismerésekről a végső döntést a Szabó Gábor, Herbai Máté és Dobos Tamás operatőr, valamint a Kocsis Ágnes és Karoly Bardosh rendező alkotta zsűri hozza meg a fesztivál zárónapján, szeptember 12-én.

A vetítéseket szakmai programok, mesterkurzus és kerekasztal-beszélgetések kísérik. Szó lesz az új filmalkotási módokról, a mobiltelefon kameraként való használatáról és a VR-filmek technikai-képi sajátosságairól, valamint a fekete-fehér filmezés képi világáról, illetve újra és újra feltámadó kultuszáról.

A fesztiválon több új külföldi és magyar produkciót is premier előtt láthat a közönség, így a Horváth Lili rendező és Maly Róbert operatőr által jegyzett Felkészülés egy meghatározatlan idejű együttlétre című művet, amely a Velencei Filmfesztiválról érkezik.

A versenyen kívüli vetítéseken a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeit - Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), 1945, Szeretlek, mint állat, Seveled, Drakulics elvtárs - láthatja vagy nézheti újra a közönség.

Hagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos filmfesztivál életműdíjjal ismeri el valamely hazai operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Ebben az évben Máthé Tibor, többek között Az én XX. századom, Simon Mágus, Woyzeck, Ópium, Aglaja című filmek társalkotója kapja az elismerést.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.