Hrabal szívesen élt volna Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Feltéve, ha száműzték volna Prágából.

A Könyves Magazin Vaktérkép című videósorozatának legújabb részében Szeged irodalomtörténeti múltjáról beszél Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, valamint Szilasi László író és irodalomtörténész.

A videóban többek között szót ejtenek Móra Ferenc, József Attila és Radnóti Miklós Szegedhez való viszonyulásáról, de a nagy árvíz, valamint Trianon városra gyakorolt hatásáról is említést tesznek.

A videó végén Szilasi László felidézi, hogy a híres-neves cseh író,

Bohumil Hrabal Baka Istvánnál történt szegedi látogatásakor az egyik Roosevelt téri kocsmában egy jóízű sör társaságában azt találta mondani, hogy Szeged olyannyira jó hely, hogyha Prágából száműznék, akkor itt szeretne élni.

Bohumil Hrabal 1914. március 28-án látta meg a napvilágot Brnóban.A nevelőapja egy sörgyárban dolgozott könyvelőként, így fiatal korában sok időt töltött ott. A sörgyár világa nagy hatással volt rá, későbbi műveiben fontos szerepet játszanak az ott szerzett emlékek. Hrabal halála különös körülmények között történt, 82 éves korában galambetetés közben kizuhant egy prágai kórház ötödik emeletéről.

Előző sztori

Egyre több embert kezelnek kórházban

Következő sztori

Idő kell, hogy beinduljon a szombat esti élet