Közélet

Határáttörés, éjfélkor

Határáttörés, éjfélkor

2020. szeptember 10., csütörtök
Határáttörés, éjfélkor

1989 szeptembere, Prága: NDK-beli menekültek zsúfolódtak össze a nyugatnémet diplomáciai szolgálat felségterületének minden szabad négyzetméterén. El nem hagyhatják a védett helyet, aki kilépne az utcára, rögtön letartóztatnák, hazazsuppolnák, s otthon börtön várna rá. Mindenki szorong, fogyó reménnyel várakozik.

1989 szeptembere, Budapest: a Német Szövetségi Köztársaság konzulátusának minden szabad négyzetméterén keletnémet menekültek; akiknek nem jutott hely, odakint, a Nógrádi utca járdáján várakoznak. Nincs szorongás, nincs pánik. A zugligeti templomkertben és másutt is, rögtönzött sátortáborokban sorstársak kapnak helyet. Meg élelmet. És lelki bátorítást. Azokban a hetekben 48 ezer menekültnek nyújt segítséget a Máltai Szeretetszolgálat. Segít az egyház, civil szervezetek és magánemberek.

Már túl van az ország a feltűnést keltő augusztusi akción, a sopronpusztai pikniken, amikor is magyarok-osztrákok együtt ünnepeltek; s mellesleg kis időre megnyílott a határ, és az alkalomra váró keletnémetek – csak úgy: huss! – átzúdultak a szomszédba. A sógoroknál is, idehaza is sokan tudták a titkot, mindenki szemérmesen félrenézett, s aki tudott, menekült. Ez volt az előhang. Mert a titkos diplomáciai tárgyalások után készen volt már a terv az összes menekült előtti határnyitásra. Németh Miklós kormánya eltökélt volt abban, hogy egyetlen egy embert sem adnak ki az NDK-nak. A keletnémet külügy azonban tett még egy kísérletet: azt a kompromisszumot ajánlották, hogy ha a magyar kormány a kiadás mellett dönt, bárki, aki akar, szabadon Nyugatra mehet, de – natürlich…– csak az NDK-n keresztül! Kihirdették. És láss csodát: egyetlen egy jelentkező sem akadt. „Körülbelül ennyi volt bennük a bizalom a saját hatóságaik iránt” – mondta erről később Pozsgay Imre.

Elérkezett szeptember 10-e: éjfélkor megnyílott a határ. Megindult a menekülteáradat. És sírva, könnyek közt megkezdődött az örömünnep.

Két hónap múlva leomlott a berlini fal, a két Németorszég egyesült, a szocializmus agóniája vége felé közeledett. Magyarország pedig kiérdemelte a nyugati világ legnagyobb elismerését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.