Borszűrő Szent Mihály ünnepét tartották Ópusztaszeren

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Frissen préselt must, kiváló újborok, múltidéző programok és hagyományos mesterségek bemutatói várták azokat, akik szombaton ellátogattak Borszűrő Szent Mihály ünnepére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

A skanzen szinte minden épülete élettel telt meg, a portákon iparosok mutatták be mesterségük fogásait. A látogatók találkozhattak csipkeverővel, szűrhímzővel, bőrművessel, kádárral vagy akár patkolókováccsal, és kipróbálhatták a paprikafűzést és a külüzést is.

Szent Mihály napjára, szeptember 29-re – ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must szűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek bekapcsolódhattak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthattak friss mustot. A látogatók azt is megtudhatták, hogyan sikerült a korai fajták szüretje, hiszen a már elkészült újborból is kóstolhattak.

A gyerekeket a malom előtt interaktív játszóház várta, a Csongrádi halászháznál pedig a Grimask színház adta elő Ördöngös Jankó című zenés bábelőadását.

Előző sztori

Elfogták a halálos csengelei balesetet okozó sofőrt

Videó!
Következő sztori

Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen