Az iskolakezdés veszélyeire figyelmeztet a megyei rendőr-főkapitányság

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkezdődött az új tanév, amelyben a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága az időszak veszélyeire figyelmeztet.

Tanévkezdéskor az iskoláskorú gyermekek védelmére kiemelt figyelmet kell fordítani. A kicsik gyakorlatilag egyik napról a másikra tömegesen jelennek meg a közúti közlekedésben, s a vakációt követő ”felszabadult”, sokszor figyelmetlen mentalitásuk, valamint a társakkal való ismételt találkozás öröme még inkább csökkenti a korukból adódóan egyébként is hiányos veszélyérzetüket. A körültekintés nélküli úttestre lépés ilyenkor nem közhelyes frázis, hanem szinte mindennapos jelenség, mellyel minden járművezetőnek számolnia kell. Fontos felhívni a közlekedők figyelmét, hogy az iskolák környékét (ahol az elmúlt 6 hónapban nem lehetett gyermekek nagyszámú megjelenésével találkozni) fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell megközelíteni!

A veszély másik forrása, hogy a nyári szabadságokat követően a forgalom dinamikája is megnövekszik, erről árulkodnak az ilyenkor jellemző forgalmi dugók is.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának – együttműködve a helyi polgárőr szervezetekkel – kiemelt feladata a gyermekek védelme, továbbá az, hogy az iskolák környékén a közbiztonságot és a közlekedésbiztonságot fenntartsák. Ennek érdekében szeptember és október hónapokban a napi oktatás kezdeti és befejezési időszakában a közlekedésbiztonsági és közbiztonsági szempontból veszélyeztetettnek ítélt iskolák környékét folyamatosan, míg a többi iskola környékét eseti jelleggel, de a szokásosnál sűrűbben ellenőrzik. Amennyiben erre szükség van forgalomirányítással, az úttesten történő átkíséréssel segítik a gyermekek biztonságos közlekedését.

A 2020/21-es tanév első napján Csongrád-Csanád megyében 42 rendőr és 50 polgárőr 54 helyszínen vigyázott az iskolások biztonságára.

A rendőrök – az együttműködő polgárőrökkel – fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, a megállni és várakozni tilos tábla hatályát figyelmen kívül hagyó járművezetőkre, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

Előző sztori

Gázvezetéket szakított egy munkagép a kisteleki ipari parkban

Következő sztori

Tizenegy új fertőzöttet szűrtek ki Csongrád-Csanádban