Közélet

Az iskolakezdés veszélyeire figyelmeztet a megyei rendőr-főkapitányság

Az iskolakezdés veszélyeire figyelmeztet a megyei rendőr-főkapitányság

2020. szeptember 2., szerda
Az iskolakezdés veszélyeire figyelmeztet a megyei rendőr-főkapitányság

Tanévkezdéskor az iskoláskorú gyermekek védelmére kiemelt figyelmet kell fordítani. A kicsik gyakorlatilag egyik napról a másikra tömegesen jelennek meg a közúti közlekedésben, s a vakációt követő ”felszabadult”, sokszor figyelmetlen mentalitásuk, valamint a társakkal való ismételt találkozás öröme még inkább csökkenti a korukból adódóan egyébként is hiányos veszélyérzetüket. A körültekintés nélküli úttestre lépés ilyenkor nem közhelyes frázis, hanem szinte mindennapos jelenség, mellyel minden járművezetőnek számolnia kell. Fontos felhívni a közlekedők figyelmét, hogy az iskolák környékét (ahol az elmúlt 6 hónapban nem lehetett gyermekek nagyszámú megjelenésével találkozni) fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell megközelíteni!

A veszély másik forrása, hogy a nyári szabadságokat követően a forgalom dinamikája is megnövekszik, erről árulkodnak az ilyenkor jellemző forgalmi dugók is.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának - együttműködve a helyi polgárőr szervezetekkel -kiemelt feladata a gyermekek védelme, továbbá az, hogy az iskolák környékén a közbiztonságot és a közlekedésbiztonságot fenntartsák. Ennek érdekében szeptember és október hónapokban a napi oktatás kezdeti és befejezési időszakában a közlekedésbiztonsági és közbiztonsági szempontból veszélyeztetettnek ítélt iskolák környékét folyamatosan, míg a többi iskola környékét eseti jelleggel, de a szokásosnál sűrűbben ellenőrzik. Amennyiben erre szükség van forgalomirányítással, az úttesten történő átkíséréssel segítik a gyermekek biztonságos közlekedését.

A 2020/21-es tanév első napján Csongrád-Csanád megyében 42 rendőr és 50 polgárőr 54 helyszínen vigyázott az iskolások biztonságára.

A rendőrök - az együttműködő polgárőrökkel - fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, a megállni és várakozni tilos tábla hatályát figyelmen kívül hagyó járművezetőkre, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.