/

Aláírást gyűjtenek a szegedi szabadstrandokért

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elindult a szegedi szabadstrandokról szóló petíció, amit elektronikusan, valamint jövő héttől már személyesen, a Fidesz-irodában is alá lehet írni – jelentette ki Német Ferenc fideszes önkormányzati képviselő keddi sajtótájékoztatóján.

– Szeretnénk, ha tiszta beszéd lenne. Azt olvastuk a város lapjában, hogy Szegeden van szabadstrand, ehhez képest itt, a Laposon fürdőzni tilos tábla fogad minket. Idén nyáron csak illegálisan lehetett megmártózni a folyó hűs habjaiban – kezdte mondandóját Német.   

Hozzátette, a Tisza szegedi vízminősége az árvíz idején nem teszi lehetővé a fürdőzést, ugyanakkor ezt az időszakot megelőzően Csongrádon, Mindszenten, Algyőn, valamint a határ túloldalán, Szerbiában is kiváló minőségű szabadstrandok üzemelnek, míg Szegeden nem. Ennek oka az engedély hiánya.

 – A hatóságoktól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az az önkormányzati cég, amelynek a feladata lenne, nem nyújtott be kérelmet a szabadstrandok kialakításához

– fogalmazott a képviselő.  

Megemlítette, miközben a baloldali képviselők aláírást gyűjtöttek a balatoni szabadstrandokért, amelyek valójában nyitva vannak és üzemelnek, aközben azt állítják, hogy Szegeden van ingyenes fürdőzési hely, pedig nincsen és még csak nyitási engedélyt sem kértek.

– Nagyon szembeötlő a kettősség, hogy mást mondanak, mint amit csinálnak. Azért indítottuk a petíciót, mert szeretnénk, hogy a szabadstrandok kérdéséről a közgyűlés időben cselekedjen és a városi cégek is lépjenek, hogy a szegediek visszakaphassák a Tiszát – jelentette ki.

Német arról is beszélt, hogy annak ellenére rengetegen járnak a Laposra, hogy nincs kijelölt fürdőzőhely.   

A Laposon tilos fürdeni, de mégis többen töltik itt a szabadidejüket, mint a Huszár Mátyás rakparton, ahol a város sok millió forintból próbált közösségi életet kialakítani.

Ez a szegediek kialakult közösségi tere. Szeretnénk, ha a város a költségeket arra fordítaná, amire valóban igénye van a szegedieknek – fejtette ki álláspontját.

Chovanecz Kata fideszes önkormányzati képviselő szerint a szabadstrandok megnyitása sokkal többről szól, mint pusztán a fürdőzésről. Úgy véli, a járványhelyzet idején felértékelődnek a nyitott közösségi terek.

 – A pandémiás helyzet miatt nem tudjuk, hogy jövőre milyen kihívás elé néz az ország és azon belül Szeged. Ezek a szabad közösségi terek sokkal biztonságosabbak, mint a zártak, ezért is tartjuk fontosnak a szabadstrandok újranyitását – mondta.

Emlékeztetett, korábban a Laposon volt lehetőség napozni, volt kijelölt tűzrakóhely, sportolási lehetőség, strandröplabda- és futballpálya, mindemellett működött egy vendéglátóegység is, így a fürdőzésen túl különböző szabadidős programokat lehetett tartani a kiváló panorámával rendelkező helyszínen.

A városvezetés tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a szegedi családok jövőre újra használhassák ezeket a nyitott közösségi tereket

– fogalmazott.

A petíciót ITT tudja aláírni.

Előző sztori

Látogatási tilalmat rendeltek el a szociális intézményekben

Következő sztori

Szegeden tart előadást Földi László biztonságpolitikai szakértő

Legutóbbi hasonló cikkek