Közélet

Aláírást gyűjtenek a szegedi szabadstrandokért

Aláírást gyűjtenek a szegedi szabadstrandokért

2020. szeptember 8., kedd
Aláírást gyűjtenek a szegedi szabadstrandokért

– Szeretnénk, ha tiszta beszéd lenne. Azt olvastuk a város lapjában, hogy Szegeden van szabadstrand, ehhez képest itt, a Laposon fürdőzni tilos tábla fogad minket. Idén nyáron csak illegálisan lehetett megmártózni a folyó hűs habjaiban – kezdte mondandóját Német.   

Hozzátette, a Tisza szegedi vízminősége az árvíz idején nem teszi lehetővé a fürdőzést, ugyanakkor ezt az időszakot megelőzően Csongrádon, Mindszenten, Algyőn, valamint a határ túloldalán, Szerbiában is kiváló minőségű szabadstrandok üzemelnek, míg Szegeden nem. Ennek oka az engedély hiánya.

 – A hatóságoktól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az az önkormányzati cég, amelynek a feladata lenne, nem nyújtott be kérelmet a szabadstrandok kialakításához

– fogalmazott a képviselő.  

Megemlítette, miközben a baloldali képviselők aláírást gyűjtöttek a balatoni szabadstrandokért, amelyek valójában nyitva vannak és üzemelnek, aközben azt állítják, hogy Szegeden van ingyenes fürdőzési hely, pedig nincsen és még csak nyitási engedélyt sem kértek.

– Nagyon szembeötlő a kettősség, hogy mást mondanak, mint amit csinálnak. Azért indítottuk a petíciót, mert szeretnénk, hogy a szabadstrandok kérdéséről a közgyűlés időben cselekedjen és a városi cégek is lépjenek, hogy a szegediek visszakaphassák a Tiszát – jelentette ki.

Német arról is beszélt, hogy annak ellenére rengetegen járnak a Laposra, hogy nincs kijelölt fürdőzőhely.   

A Laposon tilos fürdeni, de mégis többen töltik itt a szabadidejüket, mint a Huszár Mátyás rakparton, ahol a város sok millió forintból próbált közösségi életet kialakítani.

Ez a szegediek kialakult közösségi tere. Szeretnénk, ha a város a költségeket arra fordítaná, amire valóban igénye van a szegedieknek – fejtette ki álláspontját.

Chovanecz Kata fideszes önkormányzati képviselő szerint a szabadstrandok megnyitása sokkal többről szól, mint pusztán a fürdőzésről. Úgy véli, a járványhelyzet idején felértékelődnek a nyitott közösségi terek.

 – A pandémiás helyzet miatt nem tudjuk, hogy jövőre milyen kihívás elé néz az ország és azon belül Szeged. Ezek a szabad közösségi terek sokkal biztonságosabbak, mint a zártak, ezért is tartjuk fontosnak a szabadstrandok újranyitását – mondta.

Emlékeztetett, korábban a Laposon volt lehetőség napozni, volt kijelölt tűzrakóhely, sportolási lehetőség, strandröplabda- és futballpálya, mindemellett működött egy vendéglátóegység is, így a fürdőzésen túl különböző szabadidős programokat lehetett tartani a kiváló panorámával rendelkező helyszínen.

A városvezetés tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a szegedi családok jövőre újra használhassák ezeket a nyitott közösségi tereket

– fogalmazott.

A petíciót ITT tudja aláírni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.