Akadémiai elismerést kapott az SZTE gyakorlóiskoláinak három tanára

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA tantárgy-pedagógiai programjában való kimagasló munkavégzésük elismeréseként elnöki oklevél kitüntetésben részesítette az SZTE gyakorlóiskoláinak három pedagógusát.

Az MTA Tantárgy-pedagógiai Programtanács elnöke, Patkós András akadémikus értékelte a program legutóbbi négy évét Budapesten, az Akadémia Széchenyi téri székházának dísztermében tartott ünnepi ülésen.

Az Akadémia olyan kutatásokat támogat, amelyek keretében a kutatók az oktatás szakmódszertani kérdéseire tudományosan megalapozott válaszokat adnak, és az általuk kidolgozott elméletet aktív pedagógusok közreműködésével a gyakorlatban is kipróbálják.

A 2016-ban elindított programról az azt kezdeményező Lovász László, az MTA leköszönő elnöke hangsúlyozta: „Az oktatáskutatás területén – az orvoslás mintájára – akkor járunk el helyesen, ha a legapróbb részletekig tanulmányozzuk a tanítási-tanulási folyamatokat, és olyan beavatkozásokra teszünk javaslatot, amelyekről tudományos eszközökkel bizonyítani lehet, hogy azok a kívánt eredményekhez vezetnek.”

Az ötvenhat elismerésben részesült pedagógus közül hárman a Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskoláinak tanárai.

Csiszár Imre az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola fizikatanára, az MTA–SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport kereteiben, a Természettudomány gyermekeknek munkacsoportban irányította az 1–6. évfolyamos tanulók foglalkozásterveinek kidolgozását, valamint azoknak az 1–2. évfolyamon történő kipróbálását és részt vett a kutatócsoport 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programjának kidolgozásában.

Jancsákné Majzik Andrea a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola történelem szakos szakvezető tanára, a MTA–SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport partnerpedagógusaként részt vett az 1956-os forradalom témájában történt digitális tananyagfejlesztésben, a kutatási adatfelvételek eredményes megvalósulásában és a kutatási eredményeket alkalmazó pedagógus továbbképzésekben.

Dr. Kopasz Katalin a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola fizika–matematika szakos tanára, az MTA–SZTE Műszaki Informatika Szakmódszertani Kutatócsoport tagjaként a csoport által alkotott eszközre építve informatika orientációjú gimnáziumi osztály számára dolgozott ki és vezetett be számítógéppel segített laboratóriumi gyakorlatokat.

A díjazottakat videóüzenetben köszöntötte Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke.

(Forrás: SZTE)

Előző sztori

Várják az adományokat a Centerkébe

Következő sztori

Később kezdődnek a bértárgyalások a vírus miatt