Közélet

Akadémiai elismerést kapott az SZTE gyakorlóiskoláinak három tanára

Akadémiai elismerést kapott az SZTE gyakorlóiskoláinak három tanára

2020. szeptember 9., szerda
Akadémiai elismerést kapott az SZTE gyakorlóiskoláinak három tanára

Az MTA Tantárgy-pedagógiai Programtanács elnöke, Patkós András akadémikus értékelte a program legutóbbi négy évét Budapesten, az Akadémia Széchenyi téri székházának dísztermében tartott ünnepi ülésen.

Az Akadémia olyan kutatásokat támogat, amelyek keretében a kutatók az oktatás szakmódszertani kérdéseire tudományosan megalapozott válaszokat adnak, és az általuk kidolgozott elméletet aktív pedagógusok közreműködésével a gyakorlatban is kipróbálják.

A 2016-ban elindított programról az azt kezdeményező Lovász László, az MTA leköszönő elnöke hangsúlyozta: „Az oktatáskutatás területén – az orvoslás mintájára – akkor járunk el helyesen, ha a legapróbb részletekig tanulmányozzuk a tanítási-tanulási folyamatokat, és olyan beavatkozásokra teszünk javaslatot, amelyekről tudományos eszközökkel bizonyítani lehet, hogy azok a kívánt eredményekhez vezetnek.”

Az ötvenhat elismerésben részesült pedagógus közül hárman a Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskoláinak tanárai.

Csiszár Imre az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola fizikatanára, az MTA–SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport kereteiben, a Természettudomány gyermekeknek munkacsoportban irányította az 1–6. évfolyamos tanulók foglalkozásterveinek kidolgozását, valamint azoknak az 1–2. évfolyamon történő kipróbálását és részt vett a kutatócsoport 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programjának kidolgozásában.

Jancsákné Majzik Andrea a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola történelem szakos szakvezető tanára, a MTA–SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport partnerpedagógusaként részt vett az 1956-os forradalom témájában történt digitális tananyagfejlesztésben, a kutatási adatfelvételek eredményes megvalósulásában és a kutatási eredményeket alkalmazó pedagógus továbbképzésekben.

Dr. Kopasz Katalin a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola fizika–matematika szakos tanára, az MTA–SZTE Műszaki Informatika Szakmódszertani Kutatócsoport tagjaként a csoport által alkotott eszközre építve informatika orientációjú gimnáziumi osztály számára dolgozott ki és vezetett be számítógéppel segített laboratóriumi gyakorlatokat.

A díjazottakat videóüzenetben köszöntötte Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.