A szegedi utasok húsz százaléka szabálytalanul hordja a maszkot

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Közlekedési Társaság egyelőre nem szigorít az utazási feltételeken.

A Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) megkeresésünkre közölte, a maszk használatát elsődlegesen a forgalmi- és utasellenőrök ellenőrzik, akiknek jogukban áll az utazásból kizárni és pótdíjazni olyan utasokat, akik nem viselnek védőeszközt.

A maszkhasználat elmulasztása esetén a pótdíj a helyszínen vagy három napon belül 7 ezer forint.

Hozzátették, az ellenőrök először a felszólítással élnek, ilyen ellenőrzések folyamatosan zajlanak.

Az utasok körülbelül 95-98 százaléka használ maszkot az utazás során, ugyanakkor csupán 80-90 százalékuk hordja szabályosan.

Kérdésünkre elmondták, a rendelet a megállókban nem, csak az olyan helyiségekben írja elő a maszkhasználatot, ahol az utasok várakoznak. Ilyen a szegedi közösségi közlekedési rendszerben nincs, Szegeden ez a vasútállomásra és a Mars tér zárt utasvárójára vonatkozik.

A társaság közölte, hogy folyamatosan vizsgálják a járványhelyzetet és a többi hazai közösségi közlekedési társaság gyakorlatát. Egyelőre nem tervezik az első ajtós felszállás szüneteltetését. További intézkedéseket a megbetegedések függvényében fognak meghozni, koordinálva a Volánbusszal és a városvezetéssel.

Az utasforgalom kapcsán közölték, hogy a tavalyi évhez képest augusztusban 80 százalékos volt a járatok kihasználtsága, a szeptemberi tapasztalatok alapján ez tovább emelkedett, de egyelőre nem éri el a tavaly szeptemberi szintet.

Megemlítették, hogy zsúfoltság nem tapasztalható egyetlen vonalon sem. A társaság szerint ennek okai, hogy egyrészt a munkahelyi „home office” több cégnél folyamatos, másrészt a Szegedi Tudományegyetemen hibrid oktatás van érvényben, harmadrészt a szeptemberi jó időben a városban továbbra is sokan közlekednek kerékpárral és rollerrel.

Előző sztori

15 kiló kannabiszt cipelt egy koszovói drogcsempész

Következő sztori

Új tájékoztató filmek jönnek a maszkhasználatról