Közélet

1600 szociális intézmény zárta be kapuit a járvány miatt

1600 szociális intézmény zárta be kapuit a járvány miatt

2020. szeptember 14., hétfő
1600 szociális intézmény zárta be kapuit a járvány miatt

Az államtitkár elmondta, az országos tisztifőorvos által elrendelt látogatási és intézményelhagyási tilalom a bentlakásos, idős emberek, fogyatékkal élők, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek ápolásával foglalkozó intézményeket érinti.

Az 1600 ilyen intézmény 3 százalékát érintette szeptember 1-ig a járvány, tehát 100 intézményből 97-ben még csak fertőzött sem volt - emelte ki az államtitkár.

"Tehát országosan nyugodtan mondhatjuk, hogy a szociális ellátó intézményi rendszer - köszönhetően az ott dolgozók munkájának - jól vizsgázott" - tette hozzá.

Fülöp Attila szerint ebből egyetlen terület "lóg ki", mégpedig a főváros, ami mintegy 30 ilyen intézményért felel, mégis itt volt a gócpontja a problémáknak: a halállal végződött fertőzések kétharmada a budapesti intézményekhez köthető, vagyis ezekben nem volt jó a kezelés, sőt sokszor jogszabályt sértettek.

Hangsúlyozta, nem az a kérdés, hogy a fertőzés bejut-e egy adott intézménybe, hanem az, hogy mit tettek a megelőzésért, ha pedig felüti a fejét a járvány, akkor, miként kezelik azt.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.