Új módszerrel próbálkoznak a csalók a Facebookon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újfajta adatlopási módszerrel keresik meg az elkövetők a Facebook-oldalak üzemeltetőit - figyelmeztet a Készenléti Rendőrség.

 

A közelmúltban egy új csalási módszer jelent meg az egyik legnagyobb közösségi média oldalán, amelynek lényege, hogy ismeretlenek arra hívják fel bizonyos Facebook-oldalak üzemeltetőit, hogy igazolják felhasználói fiókjukat.

A bejegyzésben – amelyben rendszerint megjelölik a címzett Facebook-oldalt – egy URL-rövidítéssel álcázott hivatkozást osztanak meg, amelyre kattintva a felhasználó elnavigál a Facebook hivatalos oldaláról, így a támadók számára lehetővé válik a felhasználók adatainak ellopása, a Facebook-lap vagy -profil feletti jogosultságok átvétele.

A csalók több ilyen oldalt is létrehoztak, amelyek jellemzően a „Facebook” kifejezést is szerepeltetik elnevezésükben, azt sugallva, hogy valóban köthetők a szolgáltatóhoz. Ilyen – már beazonosított – oldal az idegen nyelvi karaktereket tartalmazó „Facebook PageVerified” vagy a „Facebook Page Service” nevű oldal is.

Fontos tudni, hogy a közösségi médiaszolgáltató soha nem publikus vagy privát bejegyzésben keresi meg az oldalak üzemeltetőit, hanem közvetlenül veszi fel velük a kapcsolatot. Ezért ilyen bejegyzések észlelése esetén ne kattintson az ismeretlen helyre navigáló hivatkozásra, és ne adjon meg semmilyen kért adatot!

Ha az elmúlt hetekben kapott hasonló üzenetet, vagy osztottak meg olyan bejegyzést, amelyben megjelölték profilját, javasolt a Facebookon használt jelszó mielőbbi megváltoztatása.

A felhasználói fiók feletti rendelkezési jogosultság megőrzésének legjobb módszere, hogy úgynevezett többfaktoros hitelesítést állít be a fiókhoz, így például a bejelentkezéshez nem csupán a jelszavára, hanem egy hitelesítő alkalmazásból származó kód megosztására, vagy az SMS-ben kapott hitelesítő kód bevitelére is szüksége lesz, így emelve a profil biztonsági szintjét.

Előző sztori

Elmarad a kötcsei találkozó

Következő sztori

Mindkét irányba járható az Algyői út