Közélet

Szakemberek szerint csökkenteni kellene az iskolatáska súlyát

Szakemberek szerint csökkenteni kellene az iskolatáska súlyát

2020. augusztus 23., vasárnap
Szakemberek szerint csökkenteni kellene az iskolatáska súlyát

A szakember szerint a szülők többsége most már tudatosan vásárol olyan táskát, ami kétpántos, így szimmetrikusan terheli a törzset, esetleg van benne olyan deréktámasz, ami segít abban, hogy ergonomikusan feküdjön fel a hátra.

Hozzátette: a gyerekek kevesebb mint 10 százaléka hord csak aszimmetrikus iskolatáskát, de a kétpántosnál is figyelni kell, hogy a pántok hossza egyforma legyen, azok egyformán terheljék a törzset.

Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolatáska súlya az alsó tagozatosoknál sokszor meghaladja a gyermek testsúlyának 20 százalékát. Ezt véleménye szerint csökkenteni kellene, saját súlya 10 százalékánál többet senkinek sem kellene cipelnie, ami egy kisiskolásnál 2-3 kilót jelent.

Lazáry Áron a műsorban kitért egy európai szaklapban két évvel ezelőtt publikált, ezer magyar iskolás bevonásával készített felmérésükre, ami szerint a gyerekek több mint 12 százalékának volt már több napig tartó gerincfájdalma. Hozzátette: 7-12 éves kor közt a fiatalok 25-30 százaléka számolt be arról, hogy fájt már a dereka, háta vagy nyaka.

Hangsúlyozta: Magyarországon a gerincgyógyászati társaság a kilencvenes évek elejére kifejlesztett egy iskolai gerincegészség-védő programot, ami a testnevelésórába beilleszthető, viszonylag egyszerűen elsajátítható 5-10 perces gerincspecifikus gyakorlatsor. Azt pedig, hogy Magyarországon már heti öt testnevelés óra van a tanrendben, komoly egészségvédő eszköznek nevezte.

Elmondta: a gerinc az egész élet során fejleszthető, ha hetente két-három alkalommal sportolunk, tornázunk, már pár hét után érezhetjük jótékony hatását.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.