Közélet

Slachta Margitra emlékeztek Vásárhelyen

Slachta Margitra emlékeztek Vásárhelyen

2020. augusztus 20., csütörtök
Slachta Margitra emlékeztek Vásárhelyen

A száz évvel ezelőtt megválasztott első magyarországi képviselőnőről, Slachta Margitról tartott előadást Nagy Gyöngyi, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze a Vásárhelyi Történelmi Kör XIII. Történettudományi Találkozóján a Mátyás utcai Olvasókörben. Slachta korában csodabogárnak számított: az első képviselőnő szerzetesként szerzett mandátumot.

A magyar nők csak 1918 őszén kaptak választójogot, s így az akkor mindössze 36 éves Slachta Margit képviselővé választása különlegességnek számított 1920-ban, aki ráadásul a Szociális Missziótársulat néven az apostoli életre egyesült fogadalmas nővérszervezet támogatásával indult a mandátumért. Azonban a kampány során női mivolta miatt nem élvezett előjogokat, politikai ellenfelei igyekeztek lejáratni a választási küzdelemben.

Az Országházban két évig dolgozott képviselőként, ahol igazságos és kíméletlenül kritikus képviselőként tartották számon – fogalmazott Nagy Gyöngyi –, ugyanakkor Slachta Margit emberszeretetben, munkabírásban és istenhitben példát mutatott. A két év elteltével azonban nem volt lehetősége újra indulni mandátumáért, az őt kezdetben támogató Szociális Missziótársulatban a megosztottság uralkodott el, a társulat szabad királyválasztó vezetése Horthy Miklóst látta volna szívesen a magyar trónon, míg Slachta Margit és legitimista támogatói a Habsburg restaurációt IV. Károly személyében szerették volna megvalósítani, így a képviselőnő 1922-ben nem indult a választásokon.

A történész arra is felhívta a figyelmet, hogy Slachta Margitra, mint embermentőre is fontos emlékeznünk, aki a vészkorszakban több mint ezer zsidó ember életét mentette meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.