Szórakozás

Ne hagyja ki! Elképesztő csillaghullás kezdődik ma éjjel

Ne hagyja ki! Elképesztő csillaghullás kezdődik ma éjjel

2020. augusztus 12., szerda
Ne hagyja ki! Elképesztő csillaghullás kezdődik ma éjjel

Érkeznek a Perseidák,augusztus 12-én 13-16 óra között éri el a csúcsot a raj, így 12-én este lehet talán a legtöbb hullócsillagot látni.

A nyár leglátványosabb meteorraja a Perseidák, a Perseus csillagkép irányából száguldózó meteorok. A Perseidák maximuma elnyújtott, nem egy esetben két egymást követő éjszakán is látványos csillaghullásra számíthatunk:

2020-BAN AUGUSZTUS 12-ÉN 13-16 ÓRA KÖZÖTT ÉRI EL A CSÚCSOT A RAJ, ÍGY 12-ÉN ESTE LEHET TALÁN A LEGTÖBB HULLÓCSILLAGOT LÁTNI.

Az elhúzódó maximum miatt már 11-ről 12-re virradó éjjel is érdemes figyelni az eget. Az előrejelzések szerint az időjárás nem, de a holdfény az éjszaka második felében kis zavarást okozhat a megfigyelésen: 11-én este 23:30 után kel és 47 százalékos lesz, majd legközelebb 13-án éjfél után fél egykor, és már csak 37 százalékos megvilágítással zavarja az égbolt sötétségét. Az erős holdfény természetes fényszennyezése szinte „letörli” az égről a halványabb meteorokat – jóval kevesebb rajtagot láthatunk így, mint újhold idején. Fontos, hogy ne nézzünk direkt a Holdba, ami elvakíthat, mert így a leghalványabb meteorokat nem vesszük észre. A Perseidákra jellemző, hogy általában csomókban esnek, ami azt jelenti, gyakori, hogy 3-4 meteor hullik egymás után, majd kis szünet következik az újabb hasonló csomóig. Így maximum idején sem lesz egyenletes a meteorhullás, időnként csak tucatnyi, máskor pedig akár percenként is hullhat több. Minden különleges felszerelés nélkül élvezhetjük a csillaghullást, bár a tökéletes látvány érdekében természetesen érdemes elvonulni a város fényeitől. Fontos az is, hogy türelmesek legyünk, hiszen a szemnek mintegy 30 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz. A Perseidákról az első infókat kínai csillagászoknak köszönhetjük, és a feljegyzésekből kiderül, hogy már 2000 évvel ezelőtt is észlelték az égi tüneményt. Angolszász nyelvterületen Szent Lőrinc könnyeinek nevezik őket, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére. (via

Csodálatos Magyarország

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.