Nagyobb szerepet vállalna a helyi gazdaság fejlesztésében az SZTE

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mennyit ér egy nemzetközi listán elért 501. hely? Számít-e, hogy idén kit, hány ponttal vettek fel - és tényleg nyitva áll-e őszre a Szegedi Tudományegyetem? Erről is kérdezte a napi.hu az egyetem rektorát és kancellárját, Dr. Rovó Lászlót és Dr. Fendler Juditot.

– Mit és mennyit ér az valójában, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a friss Round University Ranking (RUR) szerint a 482., a Times Higher Education (THE) rangsorolásában befér az első 200 egyetem közé, és hogy a Quacquarelli Symonds (QS) ranglistáján pedig az 501-510. helyen áll?
Rovó László: A világban úgy 30 ezer egyetem működik, és a legismertebb, legjelentősebb listák ezekből általában 1500-2000 egyetemet rangsorolnak. Valóban nagyon sokféle módon állnak össze ezek a besorolások, mert a brit QS (Quacquarelli Symonds) leginkább a felsőoktatási tevékenységeket minősíti, az orosz RUR (Round University Ranking) a legjobb 700 egyetem esetében négy területen összesen 20 indikátort vesz figyelembe, a THE (Times Higher Education) ahol 2020-ban a Szegedi Tudományegyetem volt a legjobb magyar egyetem, pedig az ENSZ által megfogalmazott 17 fenntarthatósági kritérium alapján rangsorol. E különböző listák tehát mind-mind az egyetemeknek egy bizonyos arcvonását kiemelve alkotnak egy-egy pillanatképet. Így hadd legyek büszke arra, hogy abból, ami a rendelkezésünkre áll, mi jóval az átlag felett tudunk teljesíteni!

A Szegedi Tudományegyetem több nemzetközi listán is évek óta úgy szerepel, hogy a magyarországi helyezése 1. vagy 2. pozíciót ér, ami mindenképp fontos visszajelzésnek számít. Ahogyan az is, hogy a világban elfoglalt helyezéseinket illetően az elmúlt években nem csupán megtartani sikerült a pozícióinkat. Ezzel együtt is: el kell fogadnunk azt, hogy például a QS lista első 100 helyezettje közé gyakorlatilag lehetetlen magyar egyetemnek bekerülnie.

Ahhoz az eredményhez az oda rangsorolt intézmények nagyságrendekkel több forrással bírnak. Minden országban az oktatásra fordított forrás összefüggésben van az adott gazdasági potenciával, valamint azzal a felismeréssel, hogy az egyetemekbe jól befektetett pénzek képesek biztosítani az ország egészének fejlődését. Ha kicsit hátrébb is vagyunk ezen a listán, de kevesebből is sikerül előbbre lépdelni, az azt bizonyítja, hogy Szegeden, a 100 éves egyetem tudáspotenciálja ma is értékes.

További részletek ITT olvashatók.

(Fotó: Németh Dániel/napi.hu)

Előző sztori

Kiderült, Hollik István kapta el a fertőzést

Következő sztori

Megkezdheti a bajnokságot a Szeged VE

Legutóbbi hasonló cikkek