Kultúra

Molière-komédiával folytatódik a Szabadtéri Játékok

Molière-komédiával folytatódik a Szabadtéri Játékok

2020. augusztus 6., csütörtök
Molière-komédiával folytatódik a Szabadtéri Játékok

Molière komédiájával, az Úrhatnám polgárral folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok előadás-sorozata, a darabot pénteken és szombaton láthatja a közönség a fesztivál kisebbik játszóhelyén, Újszegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az Úrhatnám polgár - a Tartuffe és a Don Juan mellett - a harmadik mű a Szegedi Szabadtéri Játékok Molière-sorozatában. Fordítását - a Tartuffe-höz hasonlóan - Parti Nagy Lajos készítette. Az előadások rendezője, Herczeg T. Tamás úgy fogalmazott, nagyon szereti az író szövegeit, amelyek illeszkednek "alkatához". Már megállapodtak arról, hogy a fesztivál jövő évi Molière-bemutatójának átiratát is a költő, drámaíró készíti. A rendező szerint Parti Nagy Lajos szövegének ritmusával, hangulatával, a gyakran általa létrehozott kifejezések hangalakjaival nem konkrétan fogalmaz, hanem érzeteket alakít ki a nézőben. Herczeg T. Tamás hangsúlyozta, rendezőként ő maga sem akarja gondolatait a közönségre erőltetni, hanem utakat mutat fel számukra, melyekből választhatnak. Az alkotók ugyanakkor igyekeznek segítséget nyújtani a nézőknek a hétköznapokban nem használt, kacifántos kifejezések, újramagyarított szavak befogadásában, Jakab Tamás a Heccelő szerepében élő értelmezőszótárként lefordítja azokat. A főszereplő Jourdain dúskál az anyagi javakban, de a szellemiekben igen szűkösen látták el. Az őt megformáló Balog József az előadás alatt tulajdonképpen ki sem mozdul a színpadról, és "őrületes energiát" használ föl, hogy magának múltat, származást kreáljon, és így beilleszkedjen az arisztokraták közé. Felesége, Jourdainné - akit Sebők Maja alakít - tisztábban lát, próbálja férjét a földön tartani. Az előadás elrajzolt, stilizált látványvilágát Bianca Imelda Jeremiás álmodta meg, zenéjét Szirtes Edina Mókus írta. A darab egy változatát két éve egy kisebb színpadon már bemutatták, ám akkor nem volt lehetőség arra, hogy megidézzék a műben eredetileg szereplő balettbetétet. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon azonban már ezt is láthatják a nézők, az autentikus lépéseken alapuló török táncbetét koreográfiáját Barta Viktória készítette.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.