Gazdaság

Kezd magához térni a hazai munkaerőpiac

Kezd magához térni a hazai munkaerőpiac

2020. augusztus 13., csütörtök
Kezd magához térni a hazai munkaerőpiac
A járvány kisebb mértékben sújtotta a magyar munkaerőpiacot, mint az európait. Szakértők szerint a kedvező munkaerőpiaci folyamatok a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek is köszönhetők - számolt be a hirado.hu.

Négymillió 457 ezer magyar embernek volt állása júniusban a KSH július közepén közzétett adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány okozta válság után lassan, de biztosan kezd magához térni a munkaerőpiac. Szakértők szerint a kedvező munkaerőpiaci folyamatok a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek is köszönhetők. A munkahelyvédelmi bértámogatás például mintegy 14 ezer vállalkozás esetén járult hozzá a munkavállalók megtartásához. Szalai Piroska

munkaerő-piaci szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a járvány kisebb mértékben sújtotta a magyar munkaerőpiacot, mint az európait. Ez annak volt köszönhető, hogy a kormány időben meghozta a kellő intézkedéseket és már a kijárási korlátozás bevezetésekor kihirdette, hogy számos segítséget nyújt majd úgy a vállalkozóknak, mint a munkavállalóknak annak érdekében, hogy meg tudják tartani alkalmazottaikat, illetve munkájukat. Ennek okán alakulhatott ki az az eredmény, hogy a második negyedév utolsó hónapjában csupán öt százalékos volt a munkanélküliségi ráta – emelte ki. Hozzátette, a foglalkoztatottak száma áprilisban volt a legalacsonyabb, azonban már májusban, júniusban jelentősen nőtt az új munkavállalók száma. Azonban ezzel párhuzamosan még májusban és júniusban is növekedett a munkanélküliek száma. Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy hogyan lehetséges az, hogy egyszerre nőtt a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma. Ez úgy történhetett meg, hogy a foglalkoztatottság áprilisi lezuhanása nem a munkanélküliség, hanem az inaktívak számának a növekedését jelentette. Szerencsére ez rövid ideig tartott, már májusban csökkenni kezdett az inaktív munkavállalók száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.