Politika

"Kérdezzék Szijjártót, hol nyaralt"

"Kérdezzék Szijjártót, hol nyaralt"

2020. augusztus 20., csütörtök
"Kérdezzék Szijjártót, hol nyaralt"

A külügyminiszter nyaralása azután lett téma, hogy kedden az Átlátszó fotókat publikált Szijjártó Péterről, amint családjával egy luxusjachton üldögél az Adrián. A Lady MRD hajó ahhoz a Szíjj László vállalkozóhoz köthető, aki rendre nyer állami közbeszerzéseken is.

A kép azért is érdekes, mert eközben a külügyminiszter facebookos posztjai szerint úgy tűnt, hogy épp egy dolgozószobában telefonál, és a kísérőszöveg szerint aznap reggel már három balti ország külügyminiszterével is egyeztetett a belarusz helyzetről. Később Menczer Tamás külügyi államtitkára erről azt mondta, a „miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik”.

Gulyás Gergely azt mondta, a kormány egyik tagjának családi nyaralása után sem szokott nyomozni, ez ugyanis magánügy. 

Minden kormánytag maga adhat választ rá, hogy hol és kivel nyaral, kérdezzék meg őt

– válaszolta arra, nem tartják-e összeférhetetlennek, hogy egy jelentős közbeszerzéseket elnyerő üzletember meghívását fogadta el Szijjártó.

Gulyás szerint a kormánytagokra és a képviselőkre világos összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak, de ezeket Szijjártó Péter egészen biztosan betartotta.

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, hogy méltatlannak tartja, amikor megkérdőjelezik, hogy a külügyminiszter dolgozott-e, mert

„tényszerűen igazolható, hogy a fehéroroszországi válság ügyében tíz külügyminiszter kollégájával egyeztetett, vagyis egyértelműen igazat mondott azzal kapcsolatban, hogy nyaralása alatt is dolgozott.”

Gulyás azt mondta, ő maga soha nem kapott meghívást aLady MRD nevű luxusjachtra, ezért nem is kellett azon elgondolkodnia, hogy azt elfogadja-e.

UPDATE: Nem várt segítség?

Vona Gábor megvédte Szijjártó Pétert.

(Borítóképünk forrása: Szijjártó Péter Facebook)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.