Gazdaság

Kártalanítják a csongrád-csanádi gazdákat a madárinfluenza miatt

Kártalanítják a csongrád-csanádi gazdákat a madárinfluenza miatt

2020. augusztus 8., szombat
Kártalanítják a csongrád-csanádi gazdákat a madárinfluenza miatt

Több nyugodt év után 2020-ban ismét megjelent a madárinfluenza-betegség Magyarországon. A járványt – gyors és határozott intézkedésekkel – sikerült megállítani. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, amelyek több mint nyolcvan százalékát, azaz csaknem 9,5 milliárd forintot már kifizetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – foglalta össze az Agrofórum szakportál a Magyar Nemzet szemléje alapján.

A portál felidézte, hogy a március végén indult járvány Bács-Kiskun, Békés és

Csongrád-Csanád

megyét érintette. A három megyében mintegy négyszáz állattartótelepen csaknem 4,8 millió állatot kellett ártalmatlanítani a betegség megfékezése és a terjedésének megelőzése érdekében. Nem hagyta az út szélén a gazdákat az állam: azok a tulajdonosok, akikkel szemben nem állt fenn kártalanítást kizáró ok, a megsemmisített állataikért, eszközeikért, ragályhordozó anyagaikért, tárgyaikért százszázalékos kártalanításban részesülnek. A védekezés során, a felszámolásokkal egyidejűleg, a járási hivatalok szakemberei a becslési, kártalanítási eljárásokat is folyamatosan végezték, így azok mostanra befejeződtek. A határozatok alapján a Nébih – a jogerőre emelkedéstől számított hatvan napon belül – intézkedik a kártalanítások kifizetéséről a tulajdonosoknak. A portál kiemeli: a kártalanítások teljesítését a hivatal kiemelt feladatként kezeli, s miközben a támogatási kérelmek több mint nyolcvan százalékát már feldolgozták, csaknem felére csökkentették a jog szerinti ügyintézési időt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.