/

Kártalanítják a csongrád-csanádi gazdákat a madárinfluenza miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több nyugodt év után 2020-ban ismét megjelent a madárinfluenza-betegség Magyarországon. A járványt – gyors és határozott intézkedésekkel – sikerült megállítani. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, amelyek több mint nyolcvan százalékát, azaz csaknem 9,5 milliárd forintot már kifizetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – foglalta össze az Agrofórum szakportál a Magyar Nemzet szemléje alapján.

A portál felidézte, hogy a március végén indult járvány Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyét érintette. A három megyében mintegy négyszáz állattartótelepen csaknem 4,8 millió állatot kellett ártalmatlanítani a betegség megfékezése és a terjedésének megelőzése érdekében. Nem hagyta az út szélén a gazdákat az állam: azok a tulajdonosok, akikkel szemben nem állt fenn kártalanítást kizáró ok, a megsemmisített állataikért, eszközeikért, ragályhordozó anyagaikért, tárgyaikért százszázalékos kártalanításban részesülnek.

A védekezés során, a felszámolásokkal egyidejűleg, a járási hivatalok szakemberei a becslési, kártalanítási eljárásokat is folyamatosan végezték, így azok mostanra befejeződtek. A határozatok alapján a Nébih – a jogerőre emelkedéstől számított hatvan napon belül – intézkedik a kártalanítások kifizetéséről a tulajdonosoknak.

A portál kiemeli: a kártalanítások teljesítését a hivatal kiemelt feladatként kezeli, s miközben a támogatási kérelmek több mint nyolcvan százalékát már feldolgozták, csaknem felére csökkentették a jog szerinti ügyintézési időt.

Előző sztori

Csak kevés felhő zavarja a napsütést

Következő sztori

Mindkét meccsét megnyerte a szegedi pólócsapat

Legutóbbi hasonló cikkek

Készüljön az őszi napokra!

A meteorológiai nyár augusztus 31-én ért végett. A sárguló levelek visszavonhatatlanul az ősz eljövetelét jelzik. Képgalériánkban…