Kultúra

Ikonkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtárban

Ikonkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtárban

2020. augusztus 28., péntek
Ikonkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtárban

„Az ikonok útmutatók a teremtés útján, nem azért készülnek elsősorban, hogy gyönyörködtessenek, hanem hogy általuk beleláthassunk egy transzcendentális valóságba és szemlélhessük annak ragyogását. Aki ikont készít – a keleti gondolkodás szerint –, az ikoníró: a Szentírást képben jeleníti meg. Az ikon teljes hagyományvilágának megtartása által a változatlan Örökkévalót igyekszik elhozni ebbe a változékony világba, hogy hitünket, lelkünket emelje, építse” – olvasható a kiállítás ajánlójában.

Ancsa-Molnár Hajnalka az ikonfestéssel 1993-ban találkozott Finnországban, egy orosz festő, Nina Inkari kurzusán. Ez olyan nagy hatással volt rá, hogy azóta is igyekszik minél mélyebben megismerni a festészet ezen ágának titkait. A keretek faragását Dönczi András fafaragó mestertől tanulta.1999 óta szinte minden évben önálló kiállítással jelentkezik.”

A kiállítás szeptember 29-ig tekinthető meg.

(Fotó: Fehér Gábor)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.