Közélet

Harminc éve szól a Rádió 88 Szegeden a szegedieknek, Szegedről

Harminc éve szól a Rádió 88 Szegeden a szegedieknek, Szegedről

2020. augusztus 8., szombat
Harminc éve szól a Rádió 88 Szegeden a szegedieknek, Szegedről

Az első volt a sorban a magán kereskedelmi rádiók között és az egyetlen, amelyik három évtizedet megélt. A 30 éves Rádió 88-at köszöntjük születésnapján.

Tóth András Óriás Szeged első lemezlovasa volt. A' 70-es, '80-as években kevés fiatal volt a városban, aki ne ismerte volna a nevét. Igényes, a korát meghaladó technikai tudása és a zene szeretete nagyon gyorsan a Magyar Rádió Szegedi Körzeti Stúdiójába„repítette", ahol műsorvezetőként és zenei szerkesztőként dolgozott. Az ott elvárt kötött, elsősorban a hírek és információk átadásáról szóló rádióban gondolta úgy, hogy saját rádiót indít, amiben a zene játssza a főszerepet, a műsor pedig a szegedieknek szól a szegediekről. Az 1990-ben induló, a Szegedi Ipari Vásárhoz kapcsolódó Vásár Rádió nem csak Magyarország első magánkézben lévő kereskedelmi rádiója, de egyben a Rádió 88 jogelődje is volt.

1994 őszétől szinte megállás nélkül szólt a Rádió 88, igaz néha változó frekvencián és nem mindig egész nap. A rádió nevét Óriás a rádióamatőrös múltjából vette, ahol a 88-as kód a legbelsőségesebb üdvözlés, amit rádióamatőrök használnak egymás között. Jelentése: ölelés, csók. – Ezt a rádiót az első perctől kezdve Szeged szeretete működteti. Aki nálunk műsort vezetett, az egytől egyik elkötelezett szegedi volt valamilyen formában, még akkor is, ha nem itt született, csak hosszabb-rövidebb időt élt a városban. Óriás ezt a város iránti elkötelezettséget és a rádiózás szeretetét hagyta ránk örökségnek és ez az, aminek az elmúlt 30 évben igyekeztünk megfelelni és a legfontosabb célunk a jövőben is – mesélt a Rádió 88 hitvallásáról Nacsa Norbert, aki 24 éve ült először a mikrofon elé és közel egy éve már mint ügyvezető igazgató dolgozik a rádióban.

1990: júniusban Vásár Rádió néven 10 napig sugároz Szeged első kereskedelmi rádiója 1992: néhány napos frekvenciaengedélyt kap a rádió, és bár a frekvencia változik, a rádió szinte folyamatosan szól 1994: ősztől már megállás nélkül és már Rádió 88 néven sugározzák adásukat 1995: augusztustól már állandó frekvencián, de még a kor magyar szokásának megfelelően részműsoridőben, naponta 17 és reggel 5 óra között működik a rádió 1999: január 13-án, szerdán reggel, egy sikeres pályázat után elindul az FM 95.4 Rádió 88 adása 2019: augusztus 31-én a médiatanács rendkívüli ülésén 5 évvel meghosszabbítja a Rádió 88 frekvenciaengedélyét. A Rádió 88 tulajdonosa 2001-ben bekövetkezett haláláig Tóth András volt. Ezután felesége és gyermekei örökölték a rádiót, jelenleg volt felesége, Egri Éva és két gyermeke, Tóth Cecília és Tóth András tulajdonolják. Az ügyvezető pozícióba előbb Egri Éva ült, őt fia, Tóth-Harasztos Géza váltotta, aki az év elején jelentette be, hogy lemond a pozícióról, amit Nacsa Norbert kapott meg.

Az már a „hőskorban" is egyértelmű volt, hogy nehéz minden korosztálynak, minden zenei igénynek megfelelni, de arra a mai napig odafigyelnek, hogy zeneileg sokrétű kínálattal szórakoztassák a szegedieket. Ami viszont ez első perctől kezdve egyértelmű cél volt, hogy a Rádió 88 Szeged első számú információs csatornája legyen. – A '90-es évek második felétől – amikor a mobilokkal még az SMS-küldés is kuriózum volt – tudatosan hallgattam a Szegeden fogható rádiókat, mint elsődleges információ- és zeneforrásokat. A 88–Tisza–Média6 hármasa a szegedi kereskedelmi rádiózás hőskorát eleveníti fel számomra. Éppen a második x-szel a hátam mögött, 15 évvel ezelőtt kerültem a 88 csapatába úgy, hogy a rádiózás már nagy szerelem volt, csak eleinte más városokban ültem a mikrofon elé. Érdeklődő, a város és a világ eseményeire nagyon nyitott emberek dolgoznak nálunk, így könnyű lépést tartanunk a város pezsgésével is. A hallgatóinktól érkező beszámolók mellett napi 10–12 órában helyi hírszerkesztői munka zajlik, így lehetünk a város leggyorsabb, bárhol elérhető információforrása – meséli Bálint K. Gergő, a rádió stúdióvezetője.

Jelenleg huszonöten dolgoznak a rádióban, de az elmúlt 30 évben több mint százan vállaltak kisebb-nagyobb szerepet a rádió életében. A 88 amolyan keltető is, nehezen találni olyan országos médiát, ahol nem fordult meg olyan újságíró, aki korábban a Rádió 88-ban is mikrofon mögé ült. – Felsorolni is nehéz, hogy hány olyan újság, televízió vagy rádió van, ahol egykori kollégák dolgoznak. Volt kollégámnak, Tóth Géza előző ügyvezetőnek sokszor mondtam, milyen kár, hogy ezek az emberek nem maradtak nálunk, de akárhányszor szóba került ez a téma, mindig oda jutottunk: nekünk ez az utunk. Persze az ajtó minden egykori kolléga előtt is nyitva áll, sokan éltek is ezzel a lehetőséggel – mondta Nacsa Norbert. Ahogy lapunknak adott interjújában Nacsa Norbert elmondta, amögöttük hagyott 30 év nem kevés felelősséget rak a dolgozók vállára. Szeged egyik legrégebbi és legjobb brandjét kell működtetniük és jövőt építeniük. Mindezt egy napról napra fejlődő digitális korban. – Más világ van, máshova kerültek a hangsúlyok, de az a Szeged-szeretet és az a rádiószeretet, amit ő képviselt, örök érvényű. Ez az, amit a nálunk dolgozó kollégáknak próbálok átadni és ez az, amiben a Rádió 88 jövője rejlik – vázolta a rádió jövőképét az ügyvezető igazgató. Boldog születésnapot Rádió 88!

Bár a koronavírus-járvány közbeszólt, így a tervezett nagy buli elmarad, a Rádió 88 idén is együtt ünnepli a hallgatókkal a születésnapját. – Nekünk továbbra is a hallgatóink, a szegediek a legfontosabbak, ezért idén sem marad el az ünneplés: augusztus 8-án, délután 4 órától nyakunkba kapjuk a stúdiónkat, és a Hungi teraszáról készítjük szülinapi műsorunkat, sőt az utána lévő bulit is hajnal 5-ig. Délutáni műsorunk különlegessége, hogy több mint ötven korábbi kollégát hívtunk el egy koccintásra, és harmincan már jelezték, hogy biztosan beugranak hozzánk. A hallgatóink, akik eljönnek a szülinapunkra így nem csak a jelenlegi műsorvezetőkkel, kollégákkal találkozhatnak, hanem azokkal is, akiket régen ismertek, hallottak, szerettek. A napot pedig – ha már így alakult –, akkor az év szegedi bulijával zárjuk ugyanott. Állandó fesztiválfellépő DJ-k lesznek a vendégeink, mint Joer Junior, Drop the Cheese, BigBill és én is a lemezjátszók mögé állok – adott kedvcsinálót a születésnapi bulira Nacsa Norbert.

   

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.