Közélet

Betétdíjas lehet a PET-palack Magyarországon

Betétdíjas lehet a PET-palack Magyarországon

2020. augusztus 22., szombat
Betétdíjas lehet a PET-palack Magyarországon

Bár egyre több a környezettudatos ember, akik hajlandók összegyűjteni és a szelektív kukába tenni az üres műanyag- és üvegpalackokat, a fémdobozokat, még mindig sokan vannak azok, akik egyszerűen ki-, vagy eldobálják azokat.

Az italcsomagolási hulladékok minél nagyobb arányú újrahasznosítását szeretné elérni a kormány.

Boros Anita, az infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár az M1-en arról beszélt, már szeptemberben tárgyalhatja a kabinet azt az előterjesztést, amely újra kötelezővé tenné a visszaváltás rendszerét. Erről egyébként a közelmúltban megkérdezték a fogyasztókat is.

Az állampolgárok döntő többsége azt mondta, a betétdíjas visszaváltási rendszert tekinti a legjobb megoldásnak  az ilyen típusú csomagolóanyagok összegyűjtésére” – mondta. Hozzátette, a legtöbben úgy vélték, támogatnák, hogy a legtöbb áruházláncban elérhető legyen valamilyen visszaváltó automata, ahol a PET-palackot, az üveget, illetve az alumínium dobozt egyszerre le lehetne adni.

Még úgy is, hogy a betétdíj beépülne az árakba.

Dely Balázs, környezetvédelmi szakértő az M1-nek azt mondta: ezzel a lépéssel teljesíteni tudnánk az egyre szigorodó uniós szabályokat, amelyek előírják, hogy 2025-re a forgalomba hozott műanyag italpalackok 77 százalékát, 2029-re pedig a 90 százalékát elkülönítetten kell gyűjteni.

Egy másik uniós követelmény, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő PET-italpalackoknak

2025-től 25 százalékban, 2030-tól pedig 30 százalékban hulladékból előállított nyersanyagból kell készülnie.

A tervek szerint három ütemben tennék kötelezővé a visszaváltást: elsőként a műanyag-, az üvegpalackok és fémdobozok, utána a rétegzett italkartonok, majd a használt sütőolaj visszaváltását tennék kötelezővé.

Az pedig már eldőlt, hogy jövő júliustól tilos lesz egyszer használatos műanyag termékeket, például tányérokat és poharakat forgalomba hozni.

(M1)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.