Beköszönt a tartós kánikula

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, és a késő délutáni óráktól a déli határszélen néhol zápor, esetleg zivatar előfordulhat.

Az északkeleti, keleti szél napközben megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 30 és 35 között valószínű.

Beköszönt a tartós hőség

Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

Azt írták: stabil anticiklon épül ki a kontinens nagyobb részén, ami klasszikus nyári időt, Európa egyes részein hőhullámot is okoz.

Az anticiklonok az óramutató járásával megegyező irányban örvénylenek, aminek jelentős következményei vannak: a magasnyomás nyugati oldalán dél felől nagyon meleg levegő áramlik Spanyolország, Franciaország térségébe. Azokon a tájakon jelenleg is több helyen 35-40 Celsius-fokos csúcsokat mérnek, és mérséklődés nem is várható egy ideig.

Magyarország az anticiklon déli peremén helyezkedik el, így ide egyelőre nem közvetlenül a szubtrópusi térségből érkezik a levegő. Emiatt a hőmérsékleti értékek nem “szállnak el”, de stabilan 30 fok felett alakulnak majd a csúcsok – tették hozzá.

(MTI)

 

Előző sztori

1947: kevert harcművészeti bemutató a pártgyűlésen

Következő sztori

Új kórházparancsnokokat neveztek ki

Legutóbbi hasonló cikkek