Állítsák vissza az ingyenes parkolást a rakparton! – követeli Haág Zalán

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a rakparttal kapcsolatban Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke, közgyűlési frakcióvezető, amit alább teljes terjedelmében közlünk.

„A Szegedi Közgyűlés tíz éve az én indítványom eredményeként, jelentős, pártokon átívelő többséggel döntött a Huszár Mátyás rakpart fizető parkolási zónából történő kivételéről. Az akkori döntést a gyakorlat indokolta: miközben a rakparton a parkolóhelyek kihasználtsága alig tízszázalékos volt, addig a Stefánia és a Széchenyi tér közötti területen autók sokasága körözött rendszeresen parkolóhely után kutatva, ami forgalmi dugót, indokolatlan stresszhelyzetet és felesleges károsanyag-kibocsátást „eredményezett” az érintett területen, megkeserítve az ott élők, közlekedők, játszótéren szabadidejüket töltő gyermekek mindennapjait.

A parkolás ingyenessé tétele a rakparton az elmúlt évtizedben elősegítette, hogy azok, akik a Széchenyi téren és környékén ügyeiket intézik, a rakparton hagyják autóikat, és gyalog közelítsék meg úti céljukat. A rakpart kihasználtsága így – láthatóan – 90 százalék fölötti lett, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a fizető parkolóhelyek sem maradtak üresen. Így tehát mindenki jól járt.

Mától a Momentum „zöld tanácsnokának” javaslatára, a baloldali pártok döntésének eredményeként ismét fizetni kell a parkolásért a rakparton, ami megint a korábbi áldatlan állapotokhoz vezethet, hiszen az elmúlt 10 évben a belvárosi parkolóhelyek száma több százzal csökkent, miközben a városban közlekedő autók száma tovább növekedett.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a korábbi helyzet mostani visszaállítása semmiképpen sem „zöld program” – hanem valami egészen más…

A rakpart ismételt fizetőssé tételével ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az autósok – ha már úgyis fizetniük kell – közvetlenül az úti céljukhoz hajtanak, ha pedig ott nem találnak azonnal parkolóhelyet, újabb és újabb köröket téve igyekeznek közeli várakozási lehetőséget találni. Ez pedig fölöslegesen tovább terheli a szűkebb értelemben vett belváros amúgy is zsúfolt utcáit.

Kérem ezért a baloldali városvezetést, vizsgálja felül korábbi döntését, és a következő közgyűlésen közmegelégedésre állítsa vissza a 2010-ben létrejött helyzetet, vagyis az ingyenes parkolást a rakparton!”

Előző sztori

Belgák körözték az ír kocsit, Nagylaknál megtalálták

Következő sztori

A falusi csok átrendezte a lakáspiacot

Legutóbbi hasonló cikkek