Közélet

Rendkívül népszerű a falusi csok 

Rendkívül népszerű a falusi csok 

2020. július 6., hétfő
Rendkívül népszerű a falusi csok 

Rendkívül népszerű a falusi csok, a családok élnek a támogatási lehetőséggel - értékelte a program első évét hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár kiemelte: egész Európában nincs még egy ilyen támogatási rendszer, "egyedülálló és példaértékű" a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) konstrukciója. Ismertette: május végéig 10 229 család nyújtott be támogatási kérelmet több mint 54 milliárd forint értékben. Területileg meglehetősen kiegyenlített az igénylések száma, ugyanakkor a listából "felfelé" kiemelkedik Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Heves és Nógrád megye, ahol sok a kistelepülés.

A támogatási célokat nézve is nagyjából kiegyenlített a kép: az igénylők 52 százaléka ingatlanvásárláshoz, korszerűsítéshez, 48 százalékuk a meglévő otthon bővítésére kívánja felhasználni a pénzt - közölte a kormánybiztos.

Kitért arra is, hogy leginkább azok a családok kérték a támogatást, ahol már három gyermek van, illetve ennyit szeretnének. Ez a kérelmezők hatvan százalékát teszi ki. Az igénylők 38 százaléka kétgyermekes vagy második gyermeket vállaló család. A családok használt ingatlan vásárlásához, korszerűsítéséhez - kombinált támogatás esetében - 7,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényeltek, a meglévő otthon korszerűsítése esetén pedig 2,6 millió forintot kértek átlagosan. Gyopáros Alpár felidézte: a falusi csokról szóló szabályozás 2019. július 1-jén lépett életbe, és egy évvel ezelőtt ezekben a napokban küldték be a családok a pénzintézetekhez az első támogatási kérelmeket. A kormánybiztos elmondta: a falusi csok nem az egész ország területén igényelhető otthonteremtési támogatási forma, a kormányrendelet alapján 2486 magyarországi településen kérhető. Ezek azok az 5000 fő alatti települések, amelyeken a rendelet megjelenése előtti évtizedekben tartósan csökkenő volt a lélekszám.

A vállalt gyermekszámtól függően a vissza nem térítendő támogatás akár 10 millió forint is lehet. A már meglévő otthonok is bővíthetők, korszerűsíthetők, ez esetben akár 5 millió forint is lehet a vissza nem térítendő juttatás. Emellett komoly kamattámogatási hitellehetőség is a családok rendelkezésére áll - hívta fel a figyelmet Gyopáros Alpár.

Megjegyezte: tanyáknál a támogatás igénylése független attól, hogy az melyik településhez tartoznak közigazgatásilag. Új elem január 1-jétől, hogy a falusi csok településein 5 millió forintig áfa-visszatérítési támogatásra is jogosultak a családok. Ha egy család igénybe veszi a vissza nem térítendő támogatást, mellé a kamattámogatott hitel lehetőségét és az áfa-visszatérítési támogatást, akkor mindezeket egyidejűleg kell igényelni a pénzintézeteknél. Gyopáros Alpár összegzése szerint a falusi csok a gyermekvállalást ösztönző támogatási forma, amely egyúttal segíti az otthonteremtést, élénkíti a lakáspiacot, segíti az építőipart.Számításai szerint ha minden támogatási formát figyelembe vesznek, akkor három gyermek vállalása esetén akár 40 millió forint is kérhető, beleértve a falusi csok vissza nem térítendő támogatását, a kamattámogatott hitel lehetőségét, az áfa-visszatérítési támogatást és a babaváró hitelt. A kormánybiztos arra biztatta a falvakból elszármazott családokat, hogy éljenek a falusi csok lehetőségével és költözzenek vissza szülőfalujukba.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.