Páratlan acélszobrok vették birtokba a REÖK termeit

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különleges acélszobrászati alkotásokkal nyitja újra kapuit a járványhelyzet után a REÖK. Az „Acélos történetek” című tárlaton – a K-ARTS Művészeti Alapítványnak köszönhetően – az érdeklődők csaknem félszáz különleges, acélból és egyéb fémötvözetből készült művet láthatnak a palota összes kiállítótermében.

A KÉSZ Csoportnál a művészetek felkarolása több évtizedes múltra tekint vissza, e mecenatúra-program részeként hozták létre az elsősorban képző- és iparművészetre összpontosító K-ARTS Művészeti Alapítványt. Képzőművészeti gyűjteményük legunikálisabb része az acélszobrokat és az egyéb indusztriális alapanyagból készült műalkotásokat felvonultató kollekció.

A szobrok jelentős része az alapítvány által szervezett Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozionon készült, ahol a művészek hosszú évek óta alkothatnak a különleges atmoszférájú közegben.

A tárlaton bemutatott majdnem félszáz alkotást különböző fémötvözetek, egyedi megmunkálási technikák, valamint sokszínű tematika és méret jellemzi. A művek között akadnak olyanok is, amelyek súlya meghaladja a negyed tonnát. Hazai és nemzetközi művészek is bemutatkoznak – mások mellett Barabás Márton, Bukta Imre, Demcsák Dóra Vanda, Collin Hope vagy Meghan Salgaonkar munkái is láthatók.

Dr. Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora elmondta: a mostani kiállítás a magyar képzőművészet rendkívül érdekes szegmensét mutatja be, hiszen a nagyközönség számára nem szokványos matériáról van szó. Sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy az acél – ami inkább ipari- és építőanyag – akár nemes szobrok alapanyagául is szolgálhat, ám a mostani tárlat is jól mutatja, hogy művészi fantáziával és kreativitással milyen elképesztő alkotások születhetnek.

Az „Acélos történetek” című nem mindennapi tárlat július 10-én, pénteken nyílik és egészen szeptember 27-ig látható.

Fotó: Sándor Judit

Előző sztori

Három afgán lapult egy szerb kamionban Röszkén

Következő sztori

Nagyon nagy az érdeklődés a nemzeti konzultáció iránt

Legutóbbi hasonló cikkek