Nincs ítélet Szeviép-ügyben, meg kell ismételni a másodfokú eljárást

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem született jogerős ítélet Pécsen.

Tíz évvel a Szeviép csődje és félezer családi vállalkozás tönkremenetele után a Pécsi Ítélőtábla ma jogerős döntést hozhatott volna a cég vezetőinek ügyében, akiket első fokon ugyan börtönre ítéltek, másodfokon viszont felmentették őket – de csütörtökön mégsem született ítélet.

A Pécsi Ítélőtábla ugyanis csütörtöki döntésével visszautalta másodfokra a csődbűntett miatt indult Szeviép-ügyet. A három vádlottat korábban másodfokon azért mentették fel, mert nem tudták bizonyítani a bűncselekményt.

Ismert: a sokáig sikeres, az MSZP-hez ezernyi szálon kötődő szegedi építőipari cég mutatói 2008-tól kezdtek romlani, 2009 elejére fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, 2010-ben pedig fizetésképtelenné vált, és csődeljárás indult ellene.

A Szeviép-ügy tárgyalása 2015 októberében kezdődött meg, a cég három egykori vezetőjét, O. József elsőrendű, B. Sándor másodrendű és P. László harmadrendű vádlottat azzal gyanúsították, hogy 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon, amivel összesen 11 milliárdos adósságot hagytak maguk után. A kölcsönök végpontjai ráadásul olyan cégek vagy szervezetek voltak, amelyben vagy a Szeviép, vagy annak valamelyik leányvállalata, illetve a Szeviép-tulajdonosok érdekeltséggel bírtak.

Lényegében saját cégeikbe, saját embereiknek talicskázták ki a százmilliókat úgy, hogy közben összesen 516 alvállalkozó – legtöbbjük családi vállalkozás – pénzét, amiért azok megdolgoztak, egyszerűen nem fizették ki. Nekik a mai napig 6,5 milliárd forinttal tartoznak, amelyből kárenyhítésként 2,4 milliárdot a magyar állam rendezett.

A Szegedi Járásbíróság 2018 végén első fokon kimondta, hogy a cégvezetők klasszikus csődbűntettet valósítottak meg, ezért az elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogházra, a másodrendűt hat év börtönre, a harmadrendű vádlottat öt év két hónap börtönre ítélte.

Tavaly decemberben azonban a Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa felmentette a vádlottakat. Az indokolás szerint „a vád tárgyává tett bűncselekmény vádlottak általi elkövetése a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kétséget kizáró módon nem nyert bizonyítást”. A másodfokú döntés szerint az sem nyert kétséget kizáróan bizonyítást, hogy a vádlottak cselekménye az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes volt.

(Délmagyar, MN, kiemelt képünk archív felvétel)

Előző sztori

Pályaelhagyó pedagógusok főznek pálinkát Szentesen

Következő sztori

Az élmezőnyt célozza meg a Szeged-Csanád GA

Legutóbbi hasonló cikkek