Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyetem

Jól vizsgázott a digitális oktatás az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet és az ezt követően elrendelt óvintézkedések új kihívások elé állították a felsőoktatási intézményeket. A kormány által elrendelt digitális távolléti oktatás megvalósítása a Szegedi Tudományegyetem valamennyi érintett munkatársának és szervezeti egységének együttműködését igényelte. Az SZTE jól vizsgázott: a szorgalmi és a vizsgaidőszakban is zökkenőmentesen folyt az oktatás az elmúlt hónapok fejlesztéseinek és az együttműködéseknek köszönhetően. 

A digitális távolléti oktatás elrendelése és annak elindítása között rövid felkészülési idő állt az oktatási intézmények, így a Szegedi Tudományegyetem rendelkezésére. A helyzetet tovább árnyalta, hogy a szegedi egyetem esetében mind a felsőoktatás, mind az egyetemi közoktatási intézmények számára biztosítani kellett a szükséges IT-támogatást és eszközrendszert. A két területen egy hét különbséggel kezdődött az online oktatás: a közoktatásban március harmadik, a felsőoktatásban március negyedik hetében.

A rendkívüli online oktatás időszakában az elsődleges célkitűzés az volt,  hogy a több mint húszezer SZTE-hallgató és a köznevelési intézmények tanulói sikeresen teljesíthessék a félévet. E cél teljesüléséhez a karok intézkedési tervet dolgoztak ki, az oktatók interaktív módon támogatták a hallgatókat a szükséges ismeretanyag elsajátításában, így a kurzusok online eszközökkel folytatódtak a szorgalmi időszak végéig. A Klebelsberg Könyvtár online formában biztosította szolgáltatásait, az Életvezetési Tanácsadó Központ is ilyen módon segítette a hallgatókat. Az SZTE külön weboldalt működtetett az online oktatás idején az információk összegzése és gyors megosztása érdekében.

Egyedülálló lehetőség a diákoknak: Coursera for SZTE

A Szegedi Tudományegyetem az európai régióban elsőként jelentős lépést tett az online oktatás terén. A Coursera, a világ legnagyobb online oktatási platformja és az SZTE közötti együttműködés következtében egyetemünk polgárai ingyen végezhetik el a világ legjobb egyetemeinek kurzusait, amelyeknek végén igazolást kaphatnak a teljesítésről. A felületen több mint 4 ezer kurzusból lehet válogatni.

A digitális oktatás eszközeinek fejlesztése

Ebben az új helyzetben a Szegedi Tudományegyetem számára óriási előnyt jelentett, hogy az intézmény egyes képzéseiben már több mint tíz éve fejleszti a digitális eszközökkel támogatott oktatás kereteit. A CooSpace keretrendszer az oktatási együttműködést és a tanulási folyamatot támogatja, míg az elektronikus ügyintézést a Modulo segíti. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően az SZTE valamennyi, az oktatásban érintett munkatársa és hallgatója számára ismert felületek álltak rendelkezésre.

A feladat mérete, bonyolultsága és a szoros határidők miatt a Szegedi Tudományegyetem vezetése, az oktatási területért felelős felsővezetők és operatív vezetők azt a döntést hozták, hogy az SZTE a digitális oktatás idején alapvetően a már meglévő informatikai alapokra, rendszerekre, jó gyakorlatokra támaszkodik, és azokat kibővítve teremti meg a távolléti oktatást, összhangban az IT fejlesztésekre vonatkozó operatív programokkal.

Online kapcsolattartás és online vizsga

A CooSpaceben lehetőség van online fogadóórákat szervezni, amely a videochathez hasonlóan a rendszer belső erőforrásait használja, és szintén személyes online kommunikációt biztosít. Az oktató által meghirdetett fogadóóránál megadható az időpont és időtartama mellett a lehetséges jelentkezők száma is. A hallgatók jelentkezésük sorrendjében tudnak videochaten konzultálni az oktatóval. Ez a funkció nemcsak fogadóra, hanem online szóbeli vizsga megtartását is lehetővé teszi, hiszen biztosítja a vizsgázók sorba rendezését, kezeli a vizsgára jelentkezők számát és személyes online kommunikációt tesz lehetővé a vizsgázó és a vizsgáztató között.

CooSpace fejlesztés: BigBlueButton

A koronavírus miatt elrendelt online oktatás igényeit a Szegedi Tudományegyetem elsődlegesen az évek óta sikeresen használt CooSpace rendszer fejlesztésével biztosította. A szorgalmi és a vizsgaidőszak lebonyolítását, valamint a záróvizsgák megtartását nagymértékben segítették az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban kialakított videokonferencia termek. Továbbá a CooSpace fejlesztői integrálták a rendszerbe a felhős környezetben is futtatható BigBlueButton (BBB) nyílt forrású webkonferencia-rendszert, amely támogatja a többszörös audio- és videomegosztást. Emellett az online előadásokat táblás lehetőségekkel bővíti, például mutatóval, nagyítással és rajzolással. Lehetséges a nyilvános és a magánbeszélgetés, az asztali megosztás, valamint a PDF-dokumentumok és a Microsoft Office dokumentumok bemutatása.

Online eszközök az oktatásban

A CooSpace-be az elmúlt időszakban több olyan modul és funkció is bekerült, amely segíti a digitális távoktatást, az online kapcsolattartást és munkavégzést. A CooSpace felhasználói szabadon (kurzusoktól függetlenül) kezdeményezhetnek videobeszélgetést egymással. A BBB integrációnak köszönhetően online szemináriumokat is tarthatnak az oktatók, ekkor a megadott időpontban a szeminárium résztvevői és az oktató egy közös felületre lépnek be. Digitálisan rögzíthető („jegyzőkönyvezhető”) az esemény egésze, élő közvetítési igénye esetén pedig a CooSpace -en keresztül lehetőség van a YouTube szolgáltatásának használatára. Ekkor az élő közvetítés linkjét a színtér továbbítja az érintettekhez, de a YouTube-on közvetített előadás később felvételről is megtekinthető.

Az adott kurzushoz könnyen létrehozható elektronikus tananyag. A szöveges és képi tartalom mellett lehetőség van ellenőrző teszt kérdések vagy multimédiás elemek beillesztésére. A rendszer alkalmas a PowerPoint prezentációk importálására, másolásvédett közzétételére. Az írott tananyagot az oktató szóbeli magyarázattal is kiegészítheti, és a meglévő szabványos (SCORM) tananyagok is egyszerűen használhatóak.

A CooSpace a feltöltött videókat konvertálja, és video-streamként teszi elérhetővé. Az oktató által akár mobiltelefonon rögzített előadás felkerülhet a rendszerbe, és onnan – annak letöltése nélkül – tetszőleges időpontban megtekinthető.

(Forrás: SZTE)

Tovább olvasom

Egyetem

Elmaradnak az SZTE gólyatáborai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

A hallgatók biztonságának érdekében.

Tovább olvasom

Egyetem

Videóban köszöntik az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának friss diplomásait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Elmaradt a hagyományos diplomaosztó ünnepség.

Tovább olvasom

Egyetem

A globalizáció történetével foglalkozó kutatócsoport alakult az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Történeti kontextusba helyeznék napjaink egyik legsűrűbben használt társadalomtudományi fogalmát.

Tovább olvasom

Aktuál