Közélet

Hangsúlyosabb lesz a környezettudatosság az új földrajzkönyvekben

Hangsúlyosabb lesz a környezettudatosság az új földrajzkönyvekben

2020. július 27., hétfő
Hangsúlyosabb lesz a környezettudatosság az új földrajzkönyvekben

A következő tanévtől a népesedési problémák, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés témái is erőteljes hangsúlyt kapnak a földrajzoktatásban. A megújult Nemzeti alaptanterv szerint átdolgozott tankönyveket bemutató sorozat újabb részében F. Kusztor Adél tankönyvfejlesztő arról beszélt a Magyar Nemzetnek: változott a tantárgy oktatásának szemléletmódja, és több lett a gyakorlat is. A diákok tanulhatnak például az ingázás káros hatásairól, szállodát tervezhetnek, vagy épp légi felvételeket vizsgálhatnak az izgalmasabbá varázsolt tananyag szerint.

Földrajzból is elkészültek az új tantervi szabályozás alapján átdolgozott kilencedikes tankönyvek. Az évfolyamra két könyv íródott, amelyek számos újdonságot hoznak a korábban megszokott tananyaghoz képest. F. Kusztor Adél, az Oktatási Hivatal honlapján B jelűként megjelölt kiadvány egyik szerzője lapunk megkeresésére elmondta: változtatni kellett a tananyag szerkezetén, mivel tizedik osztályban heti kettőről heti egyre csökken szeptembertől az óraszám földrajzból, így a kilencedik évfolyamra került át több olyan tartalom, amelyet korábban csak egy évvel később tanítottak. A tananyag emiatt összességében csökkent is.

– Míg kilencedik osztályban hagyományosan a természetföldrajzi tartalmak tartoztak a tankönyvbe, az A verziójú tankönyv most e mellé helyezte a népesség- és településföldrajzzal, valamint a globális problémákkal foglalkozó fejezeteket. A B verzióban pedig a nemzetgazdaságtól a globális világgazdaságig című fejezet került be újdonságként – magyarázta a tankönyvszerző, hozzátéve: bizonyos témakörök – például a térképészeti ismeretek – kimaradtak a középiskolai földrajzoktatásból az új kerettanterv szerint és általános iskolába kerültek át.

Hangsúlyosabbá váltak viszont olyan témák, mint a környezettudatosság, a fenntartható fejlődés, a globális felmelegedés vagy a népesedési problémák. További részletek

ITT

olvashatók.

(Kiemelt kép: Komka Péter/MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.