Hírzóna

Az aratás közlekedési veszélyeire figyelmeztetnek a csongrád-csanádi rendőrök

Az aratás közlekedési veszélyeire figyelmeztetnek a csongrád-csanádi rendőrök

2020. július 7., kedd
Az aratás közlekedési veszélyeire figyelmeztetnek a csongrád-csanádi rendőrök
Megkezdődött a nyári betakarítási szezon, ezért egyre több mezőgazdasági vontató, lassú jármű és önjáró munkagép vesz részt a közúti forgalomban Csongrád-Csanád megyében is. Jelenlétük fokozott baleseti kockázatot rejt magában - figyelmezteti a közlekedőket a megyei rendőr-főkapitányság. Ebben az időszakban a munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be. A megyei Baleset-megelőzési Bizottság felhívja a mezőgazdasági munkákban résztvevők figyelmét, hogy tudatosan tartsák be a KRESZ szabályait.

A közutakat igénybe vevő önjáró erő- és munkagépeknek, szállítójárműveknek rendelkezniük kell: - hatósági jelzéssel, - állandó vagy ideiglenes rendszámmal, - forgalmi, vagy ideiglenes forgalmi engedéllyel, - kötelező gépjármű felelősségbiztosítással (kgfb). Az említett feltételeken túl az alábbi szabályokra kell figyelniük a munkagéppel közlekedőknek: - Fontos, hogy a vezető, mielőtt a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni, és ennek az ellenőrzésnek teljeskörűen ki kell terjednie a pótkocsira, illetve a további vontatmányokra is! - A járművezető az úthasználat megkezdése előtt tájékozódjon az útvonalra vonatkozó forgalmi rendről és az aktuális forgalomkorlátozásokról! - A járműnek, járműszerelvénynek a közút területének legkisebb igénybevételével kell közlekednie! - Földútról szilárd útra történő felhajtás előtt a járműre tapadt sarat el kell távolítani, hogy az ne szennyezze be az úthálózatot! Aki a közút jelzéseit eltakaró szennyeződést visz fel az útra, az köteles annak biztonságos eltávolításáról gondoskodni! - A rakományt úgy kell elhelyezni a járműveken, hogy az a vezetőt ne zavarja a szabad kilátásban, valamint a forgalomban résztvevő többi közlekedőt ne veszélyeztesse! - Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására, és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is! - A járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról történő fel- és lekanyarodást kiemelt körültekintéssel kell végrehajtani!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.