//

Újra kell tárgyalni a VIP-parkolóbérletek ügyét

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdán a Szegedi Ítélőtábla a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványára visszadobta a részben enyhítő és felmentő, részben elévülésre hivatkozó másodfokú ítéletet a Gyulai Törvényszéknek Botka munkatársainak VIP-parkolóbérlet-ügyében, méghozzá súlyos eljárási hibák miatt – írja a Pesti Srácok.

Mint ismert, első fokon a Gyulai Járásbíróságon hűtlen kezelés bűntettében bűnösnek találták és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték mind a három vádlottat: a volt címzetes főjegyzőt, Mózes Ervint 8 hónap, a korábbi alpolgármestert, Solymos Lászlót 6 hónap, Botka kabinetvezetőjét, Kalmár Gábort pedig 10 hónap felfüggesztett börtönre, amiért közgyűlési felhatalmazás nélkül osztogatták a haveroknak, hithű elvtársaknak a több tízezer forintot érő éves szegedi parkolóbérleteket, akik mellesleg semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Az ügy másodfokon a Gyulai Törvényszékre került, amely a 2008 és 2009 közötti időszakra elévülést állapított meg, és erre az időszakra vonatkozóan megszüntette az eljárást. 2010 és 2012 között ugyan megállapította a hűtlen kezelés elkövetését, de a részbeni elévülés miatt a vádlottakkal szemben részben felmentő, részben az eljárást megszüntető döntést hozott és emiatt a vádlottak felfüggesztett szabadságvesztését pénzbüntetésre enyhítette.

Ezzel szemben a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést nyújtott be, erről határozott tegnap tanácsülésen a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság helyt adott a vádhatóság indítványának. Megállapította, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék súlyos eljárási hibákat vétett, ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú bíróságot.

Még ebben a hónapban eldőlhet a Szeviép-ügy sorsa is

A Szeviép-ügy harmadfokú tárgyalását áthelyezték Szegedről, így azt nem a Szegedi, hanem a Pécsi Ítélőtáblán fogják lefolytatni. A lap úgy tudja, hogy a bírói tanács még ebben a hónapban, legkésőbb a jövő hét utáni héten összeül és döntést hoz.

Az OBH még vizsgálja a Mars téri kereskedők és a tönkretett Tüzép-tulajdonos panaszát

Bíró Sándor, az egyik megkárosított Mars téri kereskedő és Pölös Gabriella, a tönkretett Tüzép vezetője is panaszt küldtek a pereikben feltárt bírói összefonódások miatt az OBH részére. Bíró Sándor több szinten bejelentéssel élt, ugyanis dokumentumait közvetlenül a vizsgálatot lefolytató bizottságnak is megküldte. Panaszaikra válasz még nem érkezett, így az továbbra is kérdéses, hogy az aggályos Mars téri perek és MODULBAU-perek ügye ennyiben marad-e. Vélhetően az eredetileg elrendelt vizsgálat befejeztével kaphatnak választ az ügyükben.

Előző sztori

Hétfőtől visszaáll az első ajtós felszállási rend az SZKT járatain

Következő sztori

Nagy dugókra számíthatunk a Stefánián