Közélet

Újra kell tárgyalni a VIP-parkolóbérletek ügyét

Újra kell tárgyalni a VIP-parkolóbérletek ügyét

2020. június 5., péntek
Újra kell tárgyalni a VIP-parkolóbérletek ügyét

S

zerdán a Szegedi Ítélőtábla a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványára visszadobta a részben enyhítő és felmentő, részben elévülésre hivatkozó másodfokú ítéletet a Gyulai Törvényszéknek Botka munkatársainak VIP-parkolóbérlet-ügyében, méghozzá súlyos eljárási hibák miatt - írja a Pesti Srácok.

Mint ismert, első fokon a Gyulai Járásbíróságon hűtlen kezelés bűntettében bűnösnek találták és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték mind a három vádlottat: a volt címzetes főjegyzőt, Mózes Ervint 8 hónap, a korábbi alpolgármestert, Solymos Lászlót 6 hónap, Botka kabinetvezetőjét, Kalmár Gábort pedig 10 hónap felfüggesztett börtönre, amiért közgyűlési felhatalmazás nélkül osztogatták a haveroknak, hithű elvtársaknak a több tízezer forintot érő éves szegedi parkolóbérleteket, akik mellesleg semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. Az ügy másodfokon a Gyulai Törvényszékre került, amely a 2008 és 2009 közötti időszakra elévülést állapított meg, és erre az időszakra vonatkozóan megszüntette az eljárást.2010 és 2012 között ugyan megállapította a hűtlen kezelés elkövetését, de a részbeni elévülés miatt a vádlottakkal szemben részben felmentő, részben az eljárást megszüntető döntést hozott és emiatt a vádlottak felfüggesztett szabadságvesztését pénzbüntetésre enyhítette. Ezzel szemben a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést nyújtott be, erről határozott tegnap tanácsülésen a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság helyt adott a vádhatóság indítványának. Megállapította, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék súlyos eljárási hibákat vétett, ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú bíróságot.

Még ebben a hónapban eldőlhet a Szeviép-ügy sorsa is

A Szeviép-ügy harmadfokú tárgyalását áthelyezték Szegedről, így azt nem a Szegedi, hanem a Pécsi Ítélőtáblán fogják lefolytatni.A lap úgy tudja, hogy a bírói tanács még ebben a hónapban, legkésőbb a jövő hét utáni héten összeül és döntést hoz.

Az OBH még vizsgálja a Mars téri kereskedők és a tönkretett Tüzép-tulajdonos panaszát

Bíró Sándor, az egyik megkárosított Mars téri kereskedő és Pölös Gabriella, a tönkretett Tüzép vezetője is panaszt küldtek a pereikben feltárt bírói összefonódások miatt az OBH részére. Bíró Sándor több szinten bejelentéssel élt, ugyanis dokumentumait közvetlenül a vizsgálatot lefolytató bizottságnak is megküldte. Panaszaikra válasz még nem érkezett, így az továbbra is kérdéses, hogy az aggályos Mars téri perek és MODULBAU-perek ügye ennyiben marad-e. Vélhetően az eredetileg elrendelt vizsgálat befejeztével kaphatnak választ az ügyükben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.