Gazdaság

Újra egyre aktívabbak a babaváró támogatást igénylők

Újra egyre aktívabbak a babaváró támogatást igénylők

2020. június 11., csütörtök
Újra egyre aktívabbak a babaváró támogatást igénylők

Az idén és jövőre is összesen több mint háromszázmilliárd forintot szán a költségvetés a családi otthonteremtési kedvezményben (csok) elérhető lakástámogatásokra és a babaváró hitelre. Könnyítettek az egyes feltételeken is, így még többen élhetnek a felkínált lehetőségekkel - írja a Magyar Nemzet.

Nem hagyta érintetlenül a koronavírus-járvány kritikus időszaka a kedvezményes hazai hitelkonstrukciókat sem. Áprilisban az egyébként töretlenül népszerű babaváró támogatások iránti érdeklődés is visszaesett 17 százalékkal. Jóllehet, az érdektelenség nem tartott so­káig, májusban már visszatértek és egyre aktívabbak az igénylők – állapítja meg a Money.hu legfrissebb összeállításában.

Az Országgyűlés éppen a napokban vitázik a jövő évi költségvetésről, amely a 2021-ben a szuperkedvezményes babaváró támogatásokra 67 milliárd forintot biztosít, lakástámogatásokra pedig majdnem kétszázötvenmilliárd forintot szán, ami összesen több mint háromszázmilliárd forint. Az idei évben is hasonló a nagyságrend: a központi büdzsé a babaváróra 26 milliárdot, a lakástámogatásokra pedig 297 milliárdot irányzott elő. Igaz, ez változhat a koronavírus-járványból adódó hatások miatt. Mint ismert, a lassan egy éve, 2019 júliusában elstartolt, gyermekvállalást ösztönző babaváró támogatáshoz nem kell ingatlanfedezet, az igénylők egy jelentős része lakáscélra fordítja ezt a kedvezményes kölcsönt, amelynek összege maximum tízmillió forint lehet, a futamidő pedig húsz év.

Az elmúlt hetekben új jogszabályok is megjelentek, amelyek eredményeként a korábbinál többen igényelhetik mind a támogatott lakáshiteleket, mind a babavárót. Így a mozaikcsaládok esetében már nem számít, hogy van-e meglévő gyermek, és nincs olyan kikötés, hogy a pár egyik tagjának az első házasságban kell élnie.

A külföldről hazaköltözők esetében az igénylő pár egyik tagjának változatlanul hároméves tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ám míg eddig ebből az utolsó 180 napnak kellett magyar tb-jogviszonynak lennie, ez a perió­dus lerövidült kilencven napra. A változások nyomán a hároméves tb-jogviszonynak megfelel a diplomás gyed is, míg ikerterhesség esetén nemcsak három, hanem három plusz két évig lehet kérni a havi törlesztőrészletek fizetésének szüneteltetését.

Ugyancsak könnyítés még, hogy amennyiben meghal a pár egyik tagja és öt éven belül nem született gyerek, akkor is jár a támogatás. Újraházasodás esetén pedig „átvihető” a gyerekvállalás a következő frigybe, s az ott született gyermek is „teljesíti” a kamatmentesség feltételét. Ám, ha az új házasságban mindkét tagnak van az előző házasságból babaváró hitele, csak az egyikhez lehet figyelembe venni a megszületett gyermeket, mindkettőhöz nem.

A piacot folyamatosan monitorozó Money.hu összesítése szerint az elmúlt tizenkét hónapban az igénylést elindító érdeklődők 24 százaléka kért babaváró hitelt vagy államilag támogatott csokos lakáshitelt. A vizsgált időszakban a ­piaci és támogatott jelzáloghitelek, valamint a babaváró kölcsönök iránt érdeklődők 76 százaléka a lakáscélra fordítható piaci jelzáloghiteleket választotta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.