Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egészség

Továbbra is kedvező a járványügyi helyzet hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából az állampolgárok hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek hazánkba ma reggel 8 órától – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki online tájékoztatóján. Hozzátette, az Európai Gazdasági Térség állampolgáraira is vonatkozik az új szabályozás.

Kiss Róbert elmondta azt is,

az autós könnyűzenei koncertek megtarthatók, amikor a résztvevők a rendezvény során a saját gépkocsijukban maradnak.

Az erről szóló rendeletet a Magyar Közlönyben is közzétették. A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését aktívan 854-en használják jelenleg és összesen 9693 karantén van érvényben. A járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma 422-re emelkedett, eddig nyolcvan főt hallgattak ki gyanúsítottként – tájékoztatott.

Müller Cecília arról beszélt,

továbbra is kedvező járványügyi helyzet van Magyarországon.

Tegnap 16 új pozitív esetet regisztráltak, és 3970 fertőzött volt a járvány kezdete óta. Tegnap hárman vesztették életüket a koronavírus miatt, amivel 542-re emelkedett az elhunytak száma. A gyógyultak száma 2245, egyre többen épülnek fel a betegségből. Ma 1183 fertőzött van, akiknek a 41 százaléka budapesti lakos. A tiszti főorvos beszámolt róla, hogy 400 alá csökkent a kórházban ápolt betegek száma, akik közül 21-en vannak lélegeztetőgépen. A tegnapi 16 esetből hat beteg budapesti lakos. Országosan 100 ezer emberből a járvány teljes időtartama alatt 40 fő betegedett meg, az elhunytak száma pedig 5 fő volt.

Az aktív fertőzöttek közül Budapesten 487 főt tartanak nyilván, Pest megyében 144, Komárom-Esztergomban 135, Nógrádban 22, Csongrád-Csanád 14, Veszprém 5, Szabolcs-Szatmár 6, Győr 5, Hajdú-Bihar 4, Jász-Nagykun-Szolnok 3, Vas 3, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves 2-2, Somogy megyében pedig egy fertőzöttet tartanak nyilván, míg Baranya, Bács-Kiskun és Békés megyében jelenleg egy aktív fertőzött sincs – ismertette a tisztifőorvos.

Egyre csökkenő számokról tudunk beszélni a megfertőződések számát tekintve és növekvőkről a gyógyultak esetén – hangsúlyozta. Épp ezért

a szociális intézményekben feloldották a látogatási tilalmat, de csak a higiénés szabályok pontos betartásával és csak az egészséges bentlakók esetén

– közölte Müller Cecília. Jó idő esetén ajánlják, hogy a szabadban találkozzanak, rossz idő esetében pedig figyeljenek, hogy meglegyen a kellő távolság – tette hozzá.

Azok a fekvő betegek, akik nem tudnak kimenni, a látogatójukhoz engedélyezett a látogatás, abban az esetben, ha egyedül vannak a szobájukban. Többágyas szobák esetében azonban csak egy ápoltat lehet egyszerre látogatni, és a látogatóknak kötelező a kézmosás és a maszk viselése – mondta Müller Cecília. A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a kijárási korlátozás továbbra is fennáll, és a fekvőbeteg-ellátó intézményekben még nem oldják fel a látogatási tilalmat sem, mert ott jellemzően nagyobb a behurcolás lehetősége, az ottani betegeket jobban kell félteni.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy

a ballagásokat a diákok számára lehetővé teszik a megfelelő távolságtartás és a higiéniás szabályok betartásával.

Az intézményeket arra kérik, figyeljenek oda a szabályok betartására. A szülők részvétele a ballagáson az épületen belül nem javasolt.

Újságírói kérdésre Müller Cecília hangsúlyozta: a járványnak még nincs vége, csupán stabilizálódott a járványügyi helyzet, de az éberséget fent kell tartani.

Összesen 15 aktív fertőzött gyermek van ma Magyarországon, akik 14 éven aluliak

– tett hozzá. Az influenza szokásosnál alacsonyabb mértékű terjedése a koronavírus miatti korlátozásoknak is köszönhető lehet – mutatott rá a tiszti főorvos. Emlékeztetett, az influenzavizsgálatra érkezett mintákat koronavírusra is vizsgálták és akkor azt találták, hogy a több mint ezer mintából összesen csak egyben mutatták ki az új vírust.

Kiss Róbert beszámolt róla, hogy Horvátországból Magyarországra beutazó magyar állampolgárokra a hatályos szabályok vonatkoznak. Koronavírus-szűrést végeznek és két hét házi karantént rendelnek el. A horvát kormánnyal rendszeresek az egyeztetések a korlátozások feloldásáról. A magyar román határátkelők ellenőrzése folyamatos, jelenleg is működnek a határátkelők, a teherforgalom viszont csak a kijelölt határátkelőket használhatja. Román állampolgárként a nálunk az agrárágazatban dolgozók léphetnek be az ország területére. Ma 642 ilyen átlépés történt – tájékoztatott Kiss Róbert.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy

a fertőzés az influenzához hasonlóan lehet, hogy szezonális jellegűvé válik majd, de erre nincsenek bizonyítékok.

A környezeti tényezők inkább csak a terjedést befolyásolják, de a vírus meleg éghajlaton is életképes. Ugyanakkor a vírus érzékeny a napsütésre és gyorsabban elpusztul a napon.

A kórházak esetében fenntartják a látogatási tilalmat, mert még nincs ideje azok feloldásának – erősítette meg Müller Cecília.

(M1, MN)

Tovább olvasom

Egészség

A járvány második hullámának határához érkezett az ország – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mondta Kásler Miklós miniszter.

Tovább olvasom

Egészség

Nemsokára kiderül, hogy mekkora lesz a szigor hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az operatív törzs szerint a megbetegedések jelentős része külföldi eredetű.

Tovább olvasom

Egészség

Jól vizsgázott a betegeken is tesztelt magyar lélegeztetőgép

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egy hónapja üzemel a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján.

Tovább olvasom

Aktuál