//

Testkamerák védik a szegedi ellenőröket

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly egy nőel­­lenőrnek csavarták hátra a karját és lökték neki az üvegnek, emiatt kulcscsonttörést szenvedett. A MÁV-Start ellenőreinél már bevált módszer, ezért a bántalmazások ellen a szegedi ellenőrök is testkamerát kapnak – írja a Délmagyar.

A lap cikke emlékeztet, hogy tavaly augusztus végén derült ki: testkamerát kapnak több vo­­nalon a MÁV-Start jegyellenőrei, mert túl sok atrocitás éri a kalauzokat. A testkameráktól a bántalmazások csökkenését várták, és bevált. Példájuk alapján döntött úgy a helyi kö­zösségi közlekedésének utas­ellenőrzésével és a pótdíjak behajtásával foglalkozó Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Közlekedésszervezési Divíziója, hogy testkamerákkal látják el az ellenőröket is július elsejétől.

Makrai László, a környezetgazdálkodás igazgatója szerint a dolgozókat a megyeszékhelyen is a fizikai és verbális atrocitásoktól kénytelenek megvédeni.

– A MÁV-os tapasztalatok szerint is visszatartó erőt jelent, ha látják, hogy az ellenőrök ruhájára kamera van erősítve, felvétel készül az esetről. Kevesebb a kiabálás, a fizikai agresszió. A felvételek zárt szerverre futnak be, ezeket 15 napig tárolják, és csak a rendőrség tudja megtekinteni – foglalta össze Makrai László.

Egy éve vette át a jegyellenőrzést a környezetgazdálkodás. Most már akár hajnalban vagy késő este, ipari járatokon is találkozhatnak az utasok ellenőrrel – a bevételek rögtön növekedésnek indultak. Aki azonban megszokta, hogy nem bukik le, ha nem vesz jegyet, az udvarias kérésre agresszióval reagálhat. Két-három tettlegességig fajuló esetük van évente. Tavaly egy el­­lenőrnőnek csavarták hátra a karját és lökték neki az üvegnek – kulcscsonttörést szenvedett.

 

 

 

Előző sztori

Folytatódik a belső háború az Indexnél: lemondott a vezérigazgató

Következő sztori

Hidegörvény ólálkodik a közelünkben