Közélet

30 éve nem volt ilyen: indul a szörfszezon a Tiszán

30 éve nem volt ilyen: indul a szörfszezon a Tiszán

2020. június 8., hétfő
30 éve nem volt ilyen: indul a szörfszezon a Tiszán

Egy hónappal ezelőtt jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy 30 év után újra lehet szörfözni a Tiszán. A kormányrendelet ma lépett hatályba.

Az évek során a különböző érdekek mentén sokszor módosultak a tavakon történő használatukra vonatkozó előírások, de a Tiszán történő használatát – a kezdetben csak folyószakaszokra vonatkozó korlátozások után – a főágban a mellékágak és a víztározók kivételével megtiltották. A betiltás okait nem sikerült kideríteni, de a Tiszavirág SE kezdeményezte a rendelet módosítását és a szegedi közgyűlés, a Magyar Szörf Szövetség, a Magyar Vitorlás Szövetség, az ATIVÍZIG, a Szolnoki Vízirendészeti Rendőrkapitányság és civil szervezetek szakmai támogatásával sikerült elérni 30 év után a tilalom feloldását. Ezzel egy időben vezetik be a jogosítvány nélkül vezethető nyaralóhajókra vonatkozó szabályozást is - írja a

hajózas.hu

szakportál. Azok számára, akik idáig a palicsi tóra, a szentesi termáltóra, a Balatonra, vagy más kisebb tavakra jártak szörfözni, lehetőségük nyílik a Tiszán is vízre szállni. A tilalom feloldása új lendületet adhat a folyóvízi vitorlázásnak, mivel ha az egyszerűbb, olcsóbb szörfön valaki ráérez a szél energiájára, egy csapással közelebb kerül a vitorlázáshoz is. A szakportálnak Klipper György, a szegedi Partfürdő kikötőjének üzemeltetője elmondta, hogy a vízi sportok alapból veszélyesek, az élő folyók pedig a szokásosnál is nagyobb veszélyeket rejtenek. Szegedi viszonylatban nagy hagyományai vannak az evezős sportoknak és a kajak-kenunak, amelyek művelése ideális körülmények között szélcsendben, sima víztükrön élmény. – Ha fúj a szél, a hullámok hátán szörfözni, vitorlázni kell. A Tiszavirág SE-be várjuk mindazok jelentkezését, akik már kötődnek a szörfözéshez, vagy szeretnék megismerni, megtanulni és bekapcsolódnának a klubéletbe – mondta Kipper György.

Nyitóképünk illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.