Novemberi Szerencsenapok Extra

Színpompás fotók a szegedi lepkekertből – képgaléria!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megnyitotta kapuit a Szegedi Tudományegyetem arborétumának lepkekertje, ahol az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból. Sándor Judit képgalériája a lepkekertből.

A füvészkert munkatársai a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá: hogy ideálisak legyenek a körülmények a lepkék számára, a helyiségben magas – 70 százalékos – a páratartalom és 30–35 fok közötti a hőmérséklet.

A bábszekrényben lévő bábokból – amelyek havonta érkeznek Costa Ricából – folyamatosan bújnak elő a pillangók, és szemet gyönyörködtetően libbennek növényről növényre, a lepkeetetőknél lakmároznak vagy éppen a látogatók karján, ruháján landolnak.

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása. A sétautat bejárva csaknem húsz lepkefaj, 250–300 színpompás trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal pihennek a növények levelein, ágain.

A helyszínen a füvészkert munkatársai rövid szakvezetést biztosítanak, és információs táblák is segítik a különleges rovarok megismerését. A járványügyi előírások miatt a fóliaházban egyszerre legfeljebb tízen tartózkodhatnak, és maszk viselése kötelező.

(SzegedMa/MTI)

Előző sztori

Lakóházra hasadt egy hatalmas faág Vásárhelyen

Következő sztori

Továbbra is az SZTE a legjobb magyar egyetem a QS rangsorában

Legutóbbi hasonló cikkek