Közélet

Szent Iván-nap: emlékfotókon a régmúlt

Szent Iván-nap: emlékfotókon a régmúlt

2020. június 24., szerda
Szent Iván-nap: emlékfotókon a régmúlt

Széles búzatábla aranylik, előtte idős gazda, kezében egy kalász, a kipergetett szemeket vizsgálja. A kalászszemle hagyománynapja van.

A népdal Virágos Szent Jánosként említi, az egyháztörténetben Keresztelő Szent János, az ünnepét pedig Iván napjaként nevezzük. S hogy miért lett a szláv Iván a magyar Jánosból? Egyszerű a nyitja: nyelvünkben a keresztény liturgia szókincse számos görög és szláv jövevényt tartalmaz, hiszen a térítő papok többsége e nyelveken szólt az emberekhez.

Ami a Szent Iván-nap meg a paraszti hagyományrend összefonódását jelképezi: ez a kalászszemle. A régiek ezen a napon becsülték meg, mikorra tehető az aratáskezdet. A szemle szertartásosan zajlott: a gazdaember az övéivel kiment a búzaföldre, letört egy érett kalászt, tenyerébe pörgette a búzaszemeket, néhányat körmével kettéroppantott, hosszan vizsgálta, morzsolgatta, s ha úgy tűnt, hogy kellően lisztes, megnevezte az aratás napját, s kiadta háznépének a készülődésre a parancsot. Nem tudni, hány helyen tartják még ezt az ősi szokást. Ma szinte csak a skanzenekben, múzeumfalvakban lehet honos. Amit azonban az évszázados megfigyelés visszaigazol: a búza e nap környékén kezdi hányni a kalászát, töve megszakad, növése megáll. Vagyis vágásra érett. S hogy milyenek az idei kilátások? Hajaj…

„Rekord búzaterméssel jön a 2020-21-es gazdasági év” – így hangzik egy hír csalóka címe. Ez igaz lehet az Egyesült Államokban, ahonnét ékezett a tudósítás. Nálunk viszont aligha, amint az uniós országokban is jellemzően így lesz. A tavaszi két hónapos szárazságrekord kíméletlenül megtette hatását, s az elmúlt időszak rapszodikusan érkező esői ezen már alig tudtak javítani. A repce van a legszomorúbb állapotban, de a búza is gyenge képet mutat. Szent Iván, sajnos, aligha hozhat csodát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.