„Szegednek is fontos a szerb választási eredmény”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vasárnap Szerbiában parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választást tartottak. A Szerb Haladó Párt (SNS) minden korábbinál nagyobb támogatottságot kapott, de a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is minden korábbinál jobb eredményt ért el. Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke szerint a szegediek is nyerhetnek azzal, ami a szomszédban történt vasárnap. 

A VMSZ sikere a régióban, így Szegeden is gazdasági, turisztikai fellendülést hozhat.

– A magyarok az újraválasztott szerb vezetéssel történelmi jó viszonyt ápolnak, talán még soha nem volt ilyen erős a kétoldalú kapcsolat – mondta lapunk kérdésre Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke. A kormánypárti önkormányzati képviselő azt mondja, hogy az elmúlt időszakhoz hasonlóan ezt a lehetőséget meg kell ragadni és kihasználva tovább kell erősíteni az együttműködést.

– Ziccerhelyzet van. Magyarország gazdasági potenciálja úgy a Vajdaságban, mint Szerbiában erős, jelentős befektetések és fejlesztések valósultak meg magyar pénzből, magyar tulajdonnal, ami a magyar gazdaságot is erősítette. Ez az út egy lehetőség az anyaországnak, a határon túli magyaroknak és a szerbeknek egyaránt. Ezekkel a lehetőségekkel pedig élni kell, ebből Szeged is profitálhat — jelentette ki Bartók Csaba, aki vasárnap, a választás napján Szabadkán segítette a VMSZ munkáját.

– A határhoz közel fekvő települések legtöbbje magyar többségű és remek kapcsolatot építettek ki gazdasági és politikai vonalon. Sok futó programunk van a régióban, amelyek átívelnek a határokon, ezek erősítik az érintett településeket, így Szegedet is. Ki kell használni, hogy a kétoldalú kapcsolatok stabil alapokon nyugszanak, a regionális kapcsolatokban erős támasz a VMSZ és ennek folytatására, megerősítésére most további lehetőségek vannak — magyarázta Bartók.

Kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán hamarosan az Európai Unió része lesz, Aleksandar Vucic szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is reményét fejezte ki, hogy a most kezdődő négyéves ciklus végére Szerbia csatlakozása is megtörténik. Ez pedig Magyarország és Szeged számára is komoly lehetőség – gazdasági és nemzeti érdek szempontjából is.

Előző sztori

Három migránsra leltek Ásotthalomnál

Következő sztori

A Tiszán hajózók szerint várható volt, hogy balesetveszélyt okoz a Partfürdő kikötője