Egyetem

Szegedi siker született a pneumobilok nemzetközi versenyén

Szegedi siker született a pneumobilok nemzetközi versenyén

2020. június 14., vasárnap
Szegedi siker született a pneumobilok nemzetközi versenyén

Kihívás a sűrített levegővel hajtott pneumobilok tervezése a mérnökhallgatók számára. E különleges járművek évente megrendezett versenyének menetét idén módosította a COVID-19-járvány. Virtuális módon bírálták el az egyetemisták léghajtányainak a terveit: „bronzérmes lett” az SZTE Mérnöki Kar Pepp-Air csapata.

A 13. Nemzetközi Pneumobil Verseny „arca” a Szegedi Tudományegyetem Pepp-Air versenyautója: a 2020. évi kihívást népszerűsítő grafikához kapcsolt fotón jól látszikaz SZTE Mérnöki Kar emblémájais.

Dokumentációk versenye

– A „test-test elleni” versenyt nem lehetett megrendezni, ezért a rendelkezésre álló versenymunkák alapján döntött a verseny szervezője, hogy nem hagyja veszni a diákok elvégzett munkáját és fiatalos lendületét, mégiscsak díjazza a versenyző csapatokat egy kicsit más formában – magyarázta a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Pepp-Air csapatát vezető oktató,

dr. Tóth István Tibor

. A 13. Nemzetközi AVENTICS™ Pneumobil Verseny 2019 októberében kezdődött. A résztvevőknek a múlt év végéig kellett benyújtaniuk terveiket és projekt dokumentációjukat. Az Emerson szakértői a csapatok által már benyújtott technikai dokumentációkat és CAD rajzokat értékelték és hirdettek nyerteseket. Így ahelyett, hogy egyszerűen törölték volna a versenyt, a hallgatók által a projektjeikbe eddig befektetett munkát továbbra is elismerésben részesítették.

4 SZTE-s a 48 között

Összesen 9 ország 26 különböző felsőoktatási intézménye küldött csapatot a léghajtányok nemzetközi versenyére. A 48 csapatból álló mezőnyben a Szegedi Tudományegyetemet 4 team képviselte.Két csapatot – AirForce, Pepp-Air Szeged –

dr. Tóth István Tibor

támogatott, két csapatot – Airrari Szeged, Airrari Classic Szeged – pedig a léghajtány-építés „szegedi atyamesterének” számító

dr. Péter Szabó István.

A Covid-19-járvány miatt megváltozott formájú versenybendíjazták a csapatok által benyújtott legjobb műszaki dokumentációkat, a leginnovatívabb járművet, a legszebb karoszériát és a legjobb vezérlő megoldást. A nyertesek különböző, értékes díjakban részesültek. A „legjobb műszaki dokumentáció” címért hirdetett vetélkedőn a képzeletbeli dobogó 3. fokára állhatott a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki kar Szeged csapata, a Pepp-AirSzeged.E kategóriában díjat kapott még a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az észtországi Estonia University of Life Science csapata is.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.