Közélet

Őrtüzet gyújtottak a röszkei határ mellett

Őrtüzet gyújtottak a röszkei határ mellett

2020. június 4., csütörtök
Őrtüzet gyújtottak a röszkei határ mellett

A határkerítéstől 50 méterre tartottak megemlékezést Röszkén.

Trianon 100 éves évfordulóján csütörtök este több határon inneni és túli településhez hasonlóan Röszkén is őrtüzet gyújtottak. Az eseményen B. Nagy László országgyűlési képviselő elmondta, hogy nincs még egy nemzet a Földön, amelyik hasonló tragédiát és csonkítást túlélt volna. — Ma Magyarország erősebb, mint az elmúlt 100 évben bármikor. A nemzeti közösségek túlélték az elnyomást és a sanyargatást. 2015 óta a nemzetpolitikát új alapokra helyezve van jövőnk — fejtette ki az országgyűlési képviselő.

Az eseményen Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, a Modernkori Magyar Történeti Tanszék docense rövid történeti áttekintést adott Trianonról, és az azóta eltelt 100 évről. — Sokszor elmondjuk, hogy sok bánya, erdő, mindennek a java része elveszett a területveszteséggel. De a legnagyobb veszteség az ember volt. Ma is a határon túli magyarság nehezen tudja megőrizni magyarságát. Ez a dolog tartósan velünk marad — mondta beszédében a rektorhelyettes. A megemlékezés végén a jelenlévők Liszkai Tamással, Röszke plébánosával közösen mondták el a Miatyánk imádságot. Itt nézheti meg a megemlékezésen készült videónkat: https://www.youtube.com/watch?v=JGzMk9yqG3I&t=688s

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.