Őrtüzet gyújtottak a röszkei határ mellett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A határkerítéstől 50 méterre tartottak megemlékezést Röszkén.

Trianon 100 éves évfordulóján csütörtök este több határon inneni és túli településhez hasonlóan Röszkén is őrtüzet gyújtottak. Az eseményen B. Nagy László országgyűlési képviselő elmondta, hogy nincs még egy nemzet a Földön, amelyik hasonló tragédiát és csonkítást túlélt volna. — Ma Magyarország erősebb, mint az elmúlt 100 évben bármikor. A nemzeti közösségek túlélték az elnyomást és a sanyargatást. 2015 óta a nemzetpolitikát új alapokra helyezve van jövőnk — fejtette ki az országgyűlési képviselő.

Az eseményen Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, a Modernkori Magyar Történeti Tanszék docense rövid történeti áttekintést adott Trianonról, és az azóta eltelt 100 évről. — Sokszor elmondjuk, hogy sok bánya, erdő, mindennek a java része elveszett a területveszteséggel. De a legnagyobb veszteség az ember volt. Ma is a határon túli magyarság nehezen tudja megőrizni magyarságát. Ez a dolog tartósan velünk marad — mondta beszédében a rektorhelyettes.

A megemlékezés végén a jelenlévők Liszkai Tamással, Röszke plébánosával közösen mondták el a Miatyánk imádságot.

Itt nézheti meg a megemlékezésen készült videónkat:

Előző sztori

Bartók Csaba: A Trianonban szétszakított nemzetlélek 2010-ben egyesült

Következő sztori

Életre keltik az árvíz előtti szegedi belvárost